Реклама / Ads
0| 3372 |14.07.2022 НОВИНИ

Напрежение в Скопие! Фон дер Лайен пред Собранието: Европа ви чака

.
Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите ще обсъдят т. нар „френско предложение“ за началото на преговори.
 

„Република Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз“, уверена е тя.

 

„Много от вас са разочаровани, че страната ви все още не е започнала преговори за присъединяване. Аз също. Европейската комисия през последните 13 години препоръчва започване на преговори и, разбира се, бяхте бъдете разочаровани, че преговорите с ЕС не започнаха веднага след Преспанското споразумение. Това беше горчиво, но вие никога не се отказахте. Всички ние заедно никога не се отказахме. Заедно следвахме мечтата си за Европейски съюз и заедно ще превърнем тази мечта в реалност“, заяви Фон дер Лайен и увери, че седмица слез приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

 

„Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни“, каза още пред Собранието в Скопие Урсула Фон дер Лайен, цитирана от БНР. Думите й, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания.

 

Председатерят на ЕК завърши обръщението си към македонските депутати с цитат от покойния президент Борис Трайковски.

 

„Направете правилното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря“, заяви тя в превод на официалния език в РСМ.

 

Шефката на Европейската комисия подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз.

 

По време на изказването на председателя на ЕК в лявата страна на залата представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа“, „Народът каза НЕ, осъзнайте се“, „Езикът е идентичност“, „Чеда на заевизма, връщате фашизма“. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ“. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

 

В парламентарната зала присъстваха президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, с които председателят на ЕК проведе преди това срещи, както и чужди дипломати.

 

Очакванията са, че предложението ще събере мнозинство – 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

 

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред сградата на парламента, скандираха „Предатели“ и издигнаха лозунги „Смърт на фашизма на ЕС“, „Свобода за Македония“, „Македонците се борят за своята справедливост“, „Искаме свобода, не искаме протекторат“, „Предложение, скроено с шампанско на масата, само предател може да гласува“.

 

Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, срещу парламента полетяха яйца и тоалетна чиния, а по асфалта бяха оставени „кървави“ отпечатъци от ръце, намазани с червена боя и с посланието „Ръцете ни кървят за Македония“.

Точно до огражденията пред официалния вход на парламента протестиращите бяха поставили гилотина с червено знаме с петолъчка и надпис „Френско предложение“.

Недоволните от приемането на френското предложение заявиха, че ЕС няма суверенното право да поставя ултиматуми и страната да приеме нещо, което би означавало промяна на идентичността. „Никога северна, само Македония“, скандират протестиращите и за пореден ден развяват знамена със Звездата от Вергина, която е забранена по силата на Преспанския договор с Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2877 |07.07.2022 Отново напрежение на протеста в Скопие . 0| 2943 |06.07.2022 И тази нощ напрежение в РСМ заради “френското предложение”. Има арестувани и ранени /видео/ . 0| 2990 |01.07.2022 Урсула фон дер Лайен: България и РСМ, с подкрепата на Франция, са близо до споразумение . 0| 4038 |23.06.2022 Димитър Аврамов: Общуването изисква тон, който да свали напрежението, а не да го качва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads