Реклама / Ads
5| 3670 |02.01.2024 НОВИНИ

Фон дер Лайен: Шенген е повод за голяма гордост за румънските и българските граждани

.
Урсула Фон дер Лайен Източник: БГНЕС
"Европейската комисия приветства взетото единодушно решение от Съвета за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, като се започне с премахване на проверките по въздушните и морските граници, считано от март 2024 г.". Това се посочва в изявление на изпълнителния орган на Европейския съюз.
 

"Присъединяването на тези държави ще стимулира пътуването, търговията и туризма и допълнително ще подсили вътрешния пазар. Обсъжданията относно допълнително решение за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат през 2024 г.", се казва още

 

Едно разширено Шенгенско пространство ще направи Европейския съюз по-силен — както във вътрешен, така и в глобален план, категорични са от ЕК. 

 

На 30 декември 27-те страни членки на ЕС единодушно се съгласиха да вдигнат проверките по вътрешните въздушни и морски граници с България и Румъния, считано от 31 март. Датата бе избрана, защото тя отговаря на преминаването от зимните полетни разписания към тези, предвидени за лятото от Международната асоциация по въздухоплаване (IATA).

 

"Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред след 12 години преговори и шест месеца усилена работа на правителството и Народното събрание. Тя се случи, въпреки всички пречки, предразсъдъци, скептицизъм, огромни геополитически и вътрешнополитически интереси", посочиха в съвместно новогодишно изявление премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

 

Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен заяви:

"Днес е исторически момент за България и Румъния. Както и ден за голяма гордост за румънските и българските граждани. От месец март те ще могат да преминават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични проверки. Това е много голяма стъпка напред както за двете държави, така и за Шенгенското пространство като цяло. Поздравления за България и Румъния: това огромно постижение е възможно благодарение на вашата усърдна работа, отдаденост и упоритост. Благодарение на вас Шенгенското пространство ще стане още по-силно в полза на всички граждани на ЕС".

 

България и Румъния са готови да се присъединят към Шенгенското пространство, категорични са от ЕК за пореден път.

 

През 2011 г. Комисията за първи път потвърди, че както България, така и Румъния са готови да станат част от Шенгенското пространство без проверки по вътрешните граници. Оттогава България и Румъния продължават да доказват, че изпълняват условията за ставане на член на Шенгенското пространство.

 

Това отново бе потвърдено от три мисии за установяване на фактите, проведени на българските и румънските външни граници през 2022 г. и 2023 г. Комисията започна също пилотни проекти с Румъния и България през март 2023 г., за да укрепи управлението на външните граници, засили сътрудничеството със съседните държави и осигури бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане, се казва в позицията. 

 

"Шенгенското пространство също е готово да приветства България и Румъния. През последното десетилетие ЕС работи за укрепване на архитектурата, която защитава пространството без проверки по вътрешните граници. Въведени бяха редица мерки в областта на сигурността и полицейското и съдебното сътрудничество, за да се гарантира, че ЕС продължава да бъде силен пред заплахите за сигурността. Шенгенското пространство вече се подпомага и от нов модел на управление, нов механизъм за оценка и годишен цикъл на докладване и наблюдение. Благодарение на съвместните усилия, положени през последните години, Шенгенското пространство е по-силно и по-устойчиво.

 

Това девето разширяване на Шенгенското пространство едновременно потвърждава и засилва взаимното доверие и единството между държавите членки - елементи на които пространството се основава - и ще допринесе за постигането на напредък по този изключително важен проект. То ще направи Съюза по-силен чрез засилена защита на общите ни външни граници и ефективно полицейско сътрудничество, по-проспериращ посредством премахване на загубата на време при чакане по границите и улесняване на контактите между хората и предприятията, както и по-привлекателен чрез значително разширяване на най-голямото в света общо пространство без вътрешни гранични проверки", казват от ЕК. 

 

Следващи стъпки

 

Обсъжданията относно дата за евентуално премахване на проверките на лицата по вътрешните сухопътни граници ще продължат през 2024 г., като решение на Съвета по този въпрос се очаква да бъде взето в разумен срок, настоява ЕК. 

 

За да се помогне на България и Румъния да защитават външните граници на Съюза, ще продължат да бъдат предоставяни значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Същевременно разработените от България и Румъния пилотни проекти по външните граници доказаха, че са ефективни, и следва да бъдат превърнати в по-структурни договорености, се казва още. 

 

Контекст

 

Шенгенското пространство на свободно движение в Европа е едно от нейните най-големи постижения, както и такова, което гражданите на ЕС ценят най-много. Това, което започна като междуправителствен проект между пет държави членки през 1985 г. — Франция, Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург — постепенно се увеличи чрез седем етапа на разширяване и се превърна в това, което днес е най-голямото пространство на свободно движение в света. Днес ползите от премахването на вътрешните граници са също толкова убедителни, колкото и през 1985 г.

 

Шенгенското пространство се състои от 27 държави, площта му е над 4 милиона квадратни километра, а населението му е почти 420 милиона. С Румъния и България Шенгенското пространство ще нарасне до 4,5 милиона квадратни километра с население от 450 милиона.

 

Шенгенското пространство е неразделна част от правната рамка на ЕС. Според Договорите, всички държави членки на ЕС, трябва да станат, когато са готови, пълноправни членове на Шенгенското пространство. Това е както право, така и задължение. Както България, така и Румъния доказаха, че имат отлични резултати от гледна точка на изпълнението. С Румъния и България Шенгенското пространство става още по-силно. Доброволни мисии за установяване на фактите, проведени през 2022 г. в България и Румъния, и последната мисия, проведена през 2023 г. в България, само подсилиха тяхната готовност.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3537 |02.01.2024 Ердоган: Износът на Турция достигна исторически връх от над 255 млрд. долара през 2023 г. . 1| 3601 |02.01.2024 Нетаняху отправи директна заплаха за нападение срещу Иран . 12| 4078 |02.01.2024 Австрия поставила пет условия на България и Румъния за Шенген . 1| 4183 |02.01.2024 Как едно шумно рекламирано и скъпо парти можеше да завърши като “Индиго”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads