Реклама / Ads

14| 5212 |07.02.2020

Фондация ”Тракия”: ЮНЕСКО проверява изземването в кашони и чували на антики /видео/

.
Кадър от изнасянето на антиките Източник: Фондация ”Тракия”
Световната организация към ООН за защита и опазване на културно наследство ЮНЕСКО изпраща спешно свой екип за проверка на място на сигнал от Фондация „Тракия“ за нелегитимно изземване на антики. Това съобщиха от самата фондация в свое изявление придружено с кадри, на които се виждат мъже, които изнасяне от лабораторията им кашони и чували.

"Във връзка с продължаващото вече седмица неправомерно изземане на културни ценности от колекция Васил Божков, Фондация „Тракия“ започна процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО.", информират от фондацията.

 

Публикуваме изпратената до медиите информация без съкращения:

 

Днес в 15:00 ч. Фондация „Тракия“ стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е във връзка с едноседмичните опити  за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков и Фондация “Тракия”.

 

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

 

„Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време“, заяви в разговор по телефона Директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО.

 

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

 

Реакцията на Фондация “Тракия” е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на г-н Васил Божков и Фондация “Тракия”. До момента представителите на Прокуратурата многократно действат в разрес с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията.

 

Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на г-н Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновето му,  изработване на специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка.

 

Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери.

 

Във връзка с изявленията от страна на Прокуратурата, че има спекулации и „хибридна атака“ относно твърдението за изнасяне на кутурни ценности в чували и кашони, прилагаме видео материал от 29 януари т.г., на който ясно се вижда изземването на законни културно-исторически ценности от лабораторията на Фондация „Тракия“ на ул. „Дунав“ в кашони и чували.

 

Вижте видеото.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Фондация „Тракия”: Нищо няма да се изнася от колекцията на Васил Божков /обновена/ 2| 3874 |03.02.2020 . Фондация ”Конрад Аденауер”: Пада доверието към обществените медии в България 2| 3478 |06.11.2019 . ЮНЕСКО: 1 109 журналисти са убити в периода 2006 - 2018 г. 0| 3370 |01.11.2019 . ЮНЕСКО: Витлеемския храм ”Рождество Христово” вече не е застрашен паметник 0| 3810 |02.07.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ