Реклама / Ads
20| 5948 |21.08.2021 НОВИНИ

Фотограф, запечатал страха и паниката в Кабул, разказва за евакуацията

.
Източник: Twitter
От няколко дни следим с тревога кадри, показващи ни уплашените афганистанци на летището в Кабул. А от няколко страшни видеа ясно се вижда как хора падат от самолет, превръщайки се в ангели. Фотографът Рамин Рахман разказва пред NOVA телевизия за страха и паниката от онзи страшен ден на кабулското летище и надеждата за евакуация.
 

Рамин Рахман е афганистански журналист и фотограф. Той успява да заснеме претъпкания самолет в Кабул.

 

„Помня всичко, което се случи онази нощ. Никога няма да го забравя. Това беше най-тежката нощ в живота ми. Имах усещането, че това е последната ми вечер на този свят.
Беше понеделник сутринта, когато талибаните нахлуха в Афганистан. Хората изпаднаха в паника. Магазините в града бяха затворили, улиците бяха пусти", разказва Рахман.

 

Той е трябвало да отиде на летището и да се кача на самолета за Германия. "Беше много трудно да достигна до там, тъй като имаше големи задръствания, но някак успях да стигна до там. Когато влязох, в него имаше само няколко военни. Когато стигнах до терминала видях много семейства с деца, които имаха всички документи да напуснат, но нямаше самолет, който да ги качи. Единственият самолет там беше за Турция. Много хора се опитваха да се качат на него. Беше огромен хаос. Ужасно беше и все още имам травма от този ден", коментира журналистът.

 

"Времето минаваше, жените плачеха и в един момент дойде слух, че талибаните нахлуват в летището. Все пак успяхме да се качим в един американски самолет. Бях в средата на самолета и беше ужасно. Имаше много хора и не можеше да се диша. Нямаше вода за децата. Американските войници продължаваха да крещят, че това не е самолетът, с който ще летим. Бутаха хора от вратите. Никой не чуваше техните викове”, разказа още той.

 

Рамин споменава, че дори е решил да напусне самолета, но американските сили заявават, че вътре - почти без въздух - е може би единственото "безопасно" място за момента. В крайна сметка вода е била раздадена на по-късен етап, но за съжаление, не достатъчно.

 

„Ние просто стояхме на земята и се надявахме на спасение. Самолетът кацна в Доха, Катар. Сега съм в лагер на американските военни тук”, каза той.

 

Видеоразказа на фотографа може да гледате - ТУК.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4888 |17.08.2021 Василева: Кой е полицаят, запечатал на снимка гаврата си срещу младо момиче? . 14| 7609 |30.05.2021 Закон за Борисов: Повишаването на децибелите е равно на повишаването на страха . 35| 5511 |25.01.2021 Асен Агов: Всичко е стъкмено по случая ”Навални”. Това издава страха на Кремъл . 13| 3968 |08.01.2021 Писател: 10 ноември срина страха като модел на поведение. 30 г. по-късно основите му се възстановяват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads