Реклама / Ads
2| 3234 |04.01.2022 НОВИНИ

Фоторепортерът Веселин Боришев осъди полицията заради незаконен арест

.
Веселин Боришев Източник: Веселин Боришев
Веселин Боришев, който е фоторепортер в сайта ”Клуб Z” осъди СДВР. Причината е, че е арестуван незаконно от столичната полиция и следва тя да му изплати обезщетение. Институцията е виновна по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, постановява като първа инстанция Административен съд-София град (АССГ).
 

Случката е от 13 септември 2019 г. от градинката край хотел "Рила". Тогава - по време на съсредоточаване в София на полицейски подкрепления по повод протести, Боришев твърдеше, че е опитал да снима движеща се група униформени. От полицията пък твърдяха напротив - че се е държал агресивно, употребил е алкохол и пр.


Случката бе подета на "крилете" на кафявите медии, в които по интересен начин се изнасяха подробноси от твърдения на полицаите за служебна консумация.


Още на 14 септември Боришев е признат за невинен в деянието "дребно хулиганство" от съда, но въпреки това... "... Задържането било оповестено в сайта ПИК, където било посочено, че бил пиян, обиждал полицаите и пр. Тази информация все още е налична и се открива чрез търсачката Гугъл. В резултат от задържането репутацията му на честен човек и професионалист е ликвидирана, държан е с белезници. Претърпял унижения, болки и страдания...",


Журналистът претендираше вреди в размер на 20 000 за нанесени вреди от незаконосъобразния арест.


Съдия Ирина Кюртева напомня, че според ЗОДОВ, за да бъде ангажирана отговорността на държавата, са нужни следните предпоставки: да има "незаконосъобразен акт, действие или бездействие на орган или длъжностно лице на държавата", да са настъпили вреди и да е налична пряка причинна връзка между двете.


Тя приема, че е безспорно установено незаконосъобразното задържане на ищеца, в случая - от Първо РУ, безспорни са и вредите, които Боришев е претърпял. Те се изразяват в "преживян физически и емоционален стрес и дискомфорт по време на самото задържане в 01 РУ – СДВР."


"По принцип самото естество на задържането на лице в поделение на МВР, с цел установяване на евентуална съпричастност към определено неправомерно деяние, логично причинява на задържания стрес и дискомфорт. Неизбежно всеки задържан търпи обичайните неимуществени вреди, които закономерно са в причинна връзка със задържането.


Самият факт на лишаването на лицето от правото на свободно придвижване предполага негативно отражение върху психическото му състояние. В конкретния случай, за времето на задържане от 18,00 ч. на 13.09.2019 г. до 14, 30 ч. на 14.09.2019 г. ищецът е бил лишен от редица права, като право на свобода, правото на личен живот и неприкосновеност, като вредите се изразяват в страдания, на които той се позовава и неминуемо е търпял", заключава съдията.


АССГ приема за справедливо обезщетение в размер на 3500 лв., плюс една държавна такса от 10 лв. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11283 |22.09.2021 Веселин Боришев: Ние сме малък, но за сметка на това много прост народ . 2| 2933 |22.09.2021 Веселин Тодоров: Избори 2 в 1 ще се проведат с една карта . 35| 10596 |28.08.2021 Веселин Стойнев: Суверенът вече не очаква нищо от Слави . 1| 3095 |16.08.2021 Веселин Тодоров: Избори 2 в 1 са технологично възможни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads