Реклама / Ads
1| 3066 |07.03.2023 НОВИНИ

Франция под блокада: Поредна масова стачка заради пенсионната реформа на Макрон

.
Блокада на транспорта и обществените услуги във Франция блокират страната заради протест на синдикатите срещу пенсионната реформа на Еманюел Макрон. Плановете за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 г. разгневиха хиляди хора. Повечето влакове и услуги на метрото са отменени. Много училища ще бъдат затворени.
 

Това е шестият ден на стачки и протести от средата на януари и синдикатите казват, че ще бъде най-големият досега. Очакват се повече от един милион души на демонстрации в Париж и други градове. 


Правителството на Макрон не показва принципи да отстъпи от намеренията си за промени в пенсионната система. Пенсионната реформа е афиширана от правителството като жизненоважна мярка за защита на разпределителната пенсионна система на Франция. Тя се оказва обаче крайно непопулярна сред обществеността. Правителството на Франция обяви, че пенсионната система в страната върви към катастрофа, тъй като съотношението между работещите и пенсионерите бързо намалява. От четирима работещи на пенсионер преди 50 години съотношението е спаднало до около 1,7 на пенсионер в момента. Очаква се да спада още през следващите години. 


Въпреки опитите на правителството да афишира реформата като особено необходима, синдикатите са недоволни и плашат с екалации и "поставяне на страната на колене". В следващите дни ще има призиви за удължаване на стачките в ключови сектори като производство на електроенергия и газови терминали.


Досега, въпреки целия шум и спорадичните прекъсвания, кампанията е причинила малки щети на икономиката, а междувременно законопроектът преминава през парламента.


Това е седмата френска пенсионна реформа, откакто през 1982 г. президентът Франсоа Митеран намали възрастта за пенсиониране на 60 години. Всеки следващ опит да се обърне тази промяна доведе до масова опозиция на улицата, въпреки че в повечето случаи реформата успява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3120 |02.03.2023 МВР отново на крак: Задържаха петима след поредна гонка с мигранти в София . 0| 2881 |16.02.2023 Пета поредна стачка срещу пенсионната реформа във Франция . 3| 3326 |09.02.2023 Макрон: Франция ще съпроводи Украйна до победата и мира . 5| 2959 |31.01.2023 Франция изпраща на Украйна още 12 самоходни гаубици Caesar

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads