Реклама / Ads
16| 7043 |18.09.2020 НОВИНИ

Френската телевизия Arte: България: Гневът на майките /видео/

.
Източник: БГНЕС
Видеорепортаж, нарпавен от френската телевизия Arte показва живота на една от майките от ”Системата ни убива” и разказва за протестната вълна срещу управляващите в България. Това е поредната форма на международен отзвук на случващото се у нас.
 

Ето и част от видеоразказа, който може да видите тук:

 

Димитрина Русева живее сама в София, заедно със своя 24-годишен син, който е инвалид. Точно преди около две години българското правителство обеща помощ за най-уязвимите, но такава така и не идва. Така че Димитрина Русева организира протести, заедно с група майки. Кръщава групата "Системата ни убива" - едно напълно ясно послание.

 

"Всъщност системата само вреди на инвалидите. Както на възрастните, на предприемачите, на работниците, на всички. Няма никакво подобрение. Каквото и да обещават, винаги се оказва лъжа. ОСТАВКА! ОСТАВКА!"

 

Тази смела майка участва във всички протести. От месец юли насам протести има и във всички държави по света. В София, столица на държава, която остава една от най-бедните в ЕС, мобилизацията е ежедневна.

 

За политолога Даниел Смилов, корупцията е най-големият проблем в България. Според него системата трябва да се промени радикално.

 

"Не е от голямо значение дали откраднатите пари са от България или от ЕС, защото и в двата случая става дума за обществени пари и европейските експерти отпускат субсидии на държавите-членки, за да допринесат за доброто управление. Във всеки случай, България присвоява собствените си средства, което влиза в разрез със препоръките на ЕС", споделя Смилов.

 

По улиците на София населението, до което европейските средства не достигат, смята, че вече няма какво да губи.

 

"Тези протести са нужни, за да може България да стане истинска демокрация, ще се борим докрай. Не можем вече да вървим назад, не трябва да вървим назад никога повече”.


Министър-председателят на България, Бойко Борисов, отказва да подаде оставка, като подчертава необходимостта от нововъведените реформи в конституцията. Без обаче да има какво да успокои опозоцията.

 

“Канадската борба" далеч не е приключила.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6340 |21.08.2020 Две дами от БНТ подкрепиха протестиращите пред телевизията . 54| 6950 |18.08.2020 Журналисти от държавната телевизия в Беларус напуснаха студиата, подкрепиха протеста . 10| 9825 |29.07.2020 Велизар Енчев: Нито една телевизия не започна обедната си емисия с поредния брутален запис на премиера . 27| 12394 |27.07.2020 Телевизия ”Европа” не изплаща заплати на служители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads