Реклама / Ads
2| 4548 |23.03.2020 НОВИНИ

Френски учени: Комбинация от лекарства дава резултати срещу COVID-19

.
Френските учени съобщиха за успешни резултати от клиничното изследване на действието на комбинация от две съществуващи лекарства срещу новия корановирус. Изследванията се провеждат около две групи препарати: ремдесивир – вътрешно венозно лекарство с широка противовирусна активност и антималарийните лекарства хлорохин и хидроксихлорохин.
 

Изследване е публикувано в списанието International Journal of Antimicrobial Agents, а тестовете са проведени в Университетската болница към Марсилския университет.  Учените отбелязват, че, макар тестваната група да е била много малка, резултатите са много обнадеждаващи.


При лабораторните изпитания всичките три препарата са показали активност срещу коронавируса, а хлорохинът се използва като препоръчано противовирусно средство за лечението на COVID-19 в Китай. Но за използването на един от тези три препарата са необходими клинични тестове. Френските учени са провели първите клинични изследвания на ефективността на използването на хидроксихлорохин отделно и в съчетание с антибиотиците азитромицин за лечението на COVID-19.  В изследването са участвали 30 възрастни пациенти, както със симптомите на новия коронавирус така и без тях, при които е потвърдено, че са носители на SARS-CoV-2. От тези, които не са се съгласили да приемат новите препарати, са съставили контролна група от 16 души. На тях им е предложено лечение с антибиотици за предотвратяване на бактериалната суперинфекция.

 

Останалите 14 пациента в течение на 10 дни са взимали орално по 200 милиграма сулфат на хидроксихлорохин три пъти дневно. Шестима от тях, освен хидроксихлорохин, са получавали за предотвратяване на суперинфекцията първите два дни по 500 милиграма азитромицин дневно, а след това в течение на четири дни по 250 милиграма. Всичките шестима пациенти са понесли много добре комбинацията от хидроксихлорохин и азитромицин. Ежедневно им е правена елоктрокардиограма, за да се провери дали няма странични ефекти върху сърцето.

На петия ден всичките шестима пациенти са тествани за коронавирус и са дали отрицателни резултати, които са били потвърдени в следващите дни. Т.е. всичките болни от COVID-19 на петия ден са били напълно излекувани.

 

Любопитното е, че една от пациентките, приемала само хидроксихлорохин, не се е излекувала. На осмия ден от изследване е започнала да приема азитромицин, а на деветия ден нейните проби са били вече отрицателни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4759 |18.03.2020 Китайски учени: Хората с кръвна група А са по-застрашени от коронавирус . 0| 4375 |13.02.2020 Радев се срещна с френския писател Ерик-Еманюел Шмит . 7| 5633 |28.12.2019 Измамен: Обраха ме, докато ми правят неземни френски специалитети . 9| 4649 |05.12.2019 Френският „Монд“: Руски шпиони са имали тайна база в Алпите, действали са и в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads