Реклама / Ads
4| 2341 |11.04.2024 НОВИНИ

"Фрийдъм хаус": Демокрацията в страните в преход се влошава

.
„Фрийдъм хаус“ оцени България като „полуконсолидирана демокрация“ Източник: Freedom House
Демократичното управление в региона на страните в преход се влошава за двадесета поредна година, констатира в свой доклад за състоянието на демокрацията в тези страни през 2023 г. неправителствената организация "Фрийдъм хаус". Продължаващите атаки срещу основни свободи от евразийските автокрации и влошаването на състоянието на демократичните институции в страните, обозначавани като хибридни режими (с характеристики както на авторитарен режим, така и на демократично управление), с лекота превишават скромните успехи, отбелязани от европейските демокрации миналата година.
 

От общо 29 страни (Азербайджан, Албания, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Естония, Казахстан, Киргизстан, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чехия), на които се обръща внимание в доклада, 10 са слезли в класацията по демократичност и само пет са подобрили позициите си.

 

В региона, който се разпростира от Централна Европа до Централна Азия, тече геополитическо пренареждане, констатира неправителствената организация. Продължаващите опити на Русия да унищожи Украйна са илюстрация на смъртоносните последици от експанзията на авторитаризма, изтъква в доклада си "Фрийдъм хаус". Страните в региона се разделят на два противостоящи един на друга блока: страни, които са ангажирани с либералния и демократичен порядък, и тези, които ожесточено му се противопоставят.

 

Авторитарните режими стават все по-репресивни, като си сътрудничат в потъпкването на международните норми. Оценките по демокрация на четири от осемте страни, обозначавани като консолидирани авторитарни режими, са се влошили.

 

"Фрийдъм хаус" поставя на страните от региона оценки за демокрация по скала от седем точки , съгласно която държавите с резултат от 1.00 до 2.00 се смятат за "консолидирани авторитарни режими"; страните с резултат от 2.01 до 3.00 са "полуконсолидирани авторитарни режими"; страните с 3.01 до 4.00 точки са "преходни или хибридни режими"; тези с 4.01 до 5.00 точки са "полуконсолидирани демокрации"; а страните с 5.01 до 7.00 точки се водят "консолидирани демокрации".

 

Резултатът на България за миналата година е 4,54, което я поставя в групата на "полуконсолидираните демокрации". Трябва да се отбележи, че резултатът на страната ни се е подобрил спрямо 2022 г., когато е бил 4,50.

 

Според "Фрийдъм хаус" "полуконсолидирани демокрации" са още Полша, Румъния и Хърватия.

 

В Румъния и България, отбелязва "Фрийдъм хаус" в доклада си, годините на бавна и изнурителна работа за подобряване на ефикасността и независимостта на съдебната и прокурорската система се увенчаха с успех през 2023 г.: управляващата коалиция на България отстрани по правен ред главния прокурор, чиято дейност отдавна създаваше противоречия, а румънското правителство преразгледа правната си рамка - ход, който Европейската комисия похвали като "всеобхватна реформа".

 

Авторитарните режими активно си помагат едни на други при заобикалянето на санкции, при смазването на вътрешната опозиция и при избягването на отговорност за военна агресия и други нарушения на международното право, изтъква "Фрийдъм хаус". Всъщност, отбелязва неправителствената организация, те създават нов регионален порядък, който по-добре обслужва интересите им, а демокрациите още не са дали адекватен отговор.

За да се противопоставят на засилващото се влияние на авторитарните режими през последните 20 години, демократичните правителства следва да възприемат по-мащабен подход за насърчаване на демокрацията.

 

Освен традиционния фокус върху свободните избори, защитата на правата, търговските споразумения и институционалните реформи, те трябва да инвестират повече в сферата на отбраната и да предоставят на Украйна оръжията, които са необходими за победа срещу руските окупационни сили, призовава "Фрийдъм хаус". Ако демокрациите не направят това, сегашните негативни тенденции само ще се засилят и в бъдеще ще бъде по-скъпо да се противопоставят на експанзията на авторитарните режими както в регионален, така и световен план, предупреждава неправителствената организация.
/ДИ/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2438 |11.04.2024 "Смешно е, ама не съвсем". ДАНС честити тържествено рождения ден на бивш министър на грешна дата . 6| 2312 |11.04.2024 Емил Соколов: Истината изобщо няма да излезе в тези 2 месеца . 8| 2337 |11.04.2024 Ген. Атанасов: Прокуратурата се е превърнала във фабрика за компромати . 2| 2262 |11.04.2024 Анализатори: Изкуствени скандали и политически дребнотемия разхищават обществената енергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads