Реклама / Ads
52| 12497 |20.09.2019 АКТУАЛНО

Фрогоко: Връщане на наборната служба или ”Бегом към Терминал 2”

.
Каракачанов сложи униформата....
Тези дни, може да е и предизборно, пак се завъртя плочата за връщането на наборната служба. Проучване на самото военно министерство сочи, че над 71% от българите искали да се върне времето на ”Сбогом Мария!”. Може и така да е. Но ако някоя социологическа агенция проведе проучване сред момчетата, то със сигурност 90 на сто ще покажат среден пръст на наборната казарма.
 

Преди дванадесет години с фанфари обявихме, че ще градим малка и модерна армия, от което остана само първото. Днес дори тези генерали и полковници, които тогава уж бяха в крак с времето и покрепиха тази идея, се извъртяха на 180 градуса и сега свирят тръбата за връщане на наборната служба.

 

Воеводски или държавнически сметки?

 

На пръв поглед във "воеводските" разсъждения на министър Каракачанов и четата му има трезви размисли, които може да минат и за държавническо мислене.

С връщането на наборната служба може да се реши големия некомплект на армията. Свободни места от 20-25 процента в числово изражение безспорно застрашават националната сигурност и налага решения. Като с магическа пръчка би следвало да се решат и куп проблеми на възпитанието и образованието на младежите наборници, които отстъпвали по сила, ум и образованост/?/ на връстниците си от минали поколения. За държавническа се смята и идеята, че армията има капацитет да подготви младото поколение във военно отношение и в патриотизъм.

 

Да, може в тези неща да има нещо вярно. Но в крайна сметка зад наборното знаме като че ли застават само бивши военни със спомени за клетвата и миналото и хора, които в една или друга степен ще имат интерес от такова възкръсване на наборната войска. Затова постановките в програмата на "Обединени патриоти" за завръщането й на бял кон миришат на популизъм, изборни сметки, заиграване с генералитета и политиканстване. В тях реализмът е някакво извехтяло но ентусиазирано "Напред, на нож!".

 

Екзотика и криви сметки

 

Нека да запонем с мисълта на един бивш министър на отбраната: Те не могат да намерят платени войници за армията, тръгнали да правят доброволна и наборна служба - без пари. Смешно!!!


За да се върне наборната казарма във военното министерство изчислили, че трябват 100-200 милиона лева. Според експертите тези сметки са по криви и от най-кривия макарон. Поне милиард-милиард и половина са необходими. Нека споменем в какъв тежък нокаут са казармените помещения в много от градовете, най-апетитните сгради са продадени, и в момента няма пари за консумативи, за дрехи, за обувки на войниците, за...Откъде ще се намерят командири за обучение /и те са кът/, техника, оръжие. Струват и те пари. Има истина в мисълта, че няма пари за професионалните войници и затова пак се връщаме към кръвния данък и мъжката ангари с пагони като чиста печалба.

 

В държавите, в които има наборна военна служба в Европа, има реална заплаха за сигурността им. В трите балтийски държави е запазена военната служба, заради заплаха от Русия. Тази причина е официално призната. Турция и Гърция са в състояние на война почти от десетилетие. За България няма заплаха, която да изисква връщането на наборната служба. Аргументът, че много западноевропейски държави имат наборна армия, не е приложим за нашата държава.

 

Традиционното, който не е служил в казармата, не е мъж, отдавна е в нафталина. Истински мъж днес не е само този, който набива крак в униформа, а онзи, който има солидна професия и може да осигури семейството си, да възпита и даде образование на децата си.


В България хора под 40 години не останаха, деца раждат само циганките, а ние говорим за връщане на "коремните преси и непорядите". Както се казва, не било по тиквите, а по кратуните. Как ще вкараш в едно спално българче, израсло пред компютъра, със сина на циганин-рецидивист? Трудна работа е да направиш отделения и взводове от такава смес. Само ще напомня, че последните наборни роти от преди 12-15 години бяха на 70 % процента от роми и турчета.

 

Как радетелите за наборна служба ще върнат в родната казарма онези младежи, които са родени в Германия, Испания, Италия и Англия и говорят тези езици, като само сричат българския? До припомним още, че около 220 000 младежи в наборна възраст имат проблеми с официалния език в страната.


А представете си само, че при едно завръщане на наборната служба, ще се завърнат и кражбите и извращенията в казармите. По статистиката на един колега жертвите в армията са достигали до 40 ежегодно поради неправилно боравене с оръжие, аварии, катастрофи, убийства и самоубийства. Представете си как ще реагират майките, чиито синове са загинали в армията като наборни войници?!

 

Какъв е изводът за наборната армия? Няма политическа необходимост, няма бюджет, няма военна обосновка, няма хора, няма желание, но има воеводски ентусиазъм. Има "на гол тумбак - чифте пищови!".

 

Наборната служба няма да ни върне суверенитета. Ние и с нея без нея ще сме си една "бананова република" с много, ама много зависимо управление - и военно, и цивилно.


И моите спомени за службата и младостта ми в армията са мили и топли. Но само толкова. Ако през 2021 година се тръгне към връщане на наборната армия, то трафикът към Терминал 2 на софийската аерогара ще е за Гинес. А Каракачановите приумици вече оглавяват класацията за най-тъпа национална програма, по лоша и от тази за интеграция на циганите.

 

Калин Джумайски

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9616 |08.08.2019 ООН: 2 градуса по Целзий остават до превръщането на Земята в пустиня . 11| 12228 |05.07.2019 Човекът на Цветанов в прокуратурата се „прочу“ с делото за връщането на колата на Георги Димитров . 6| 8409 |20.05.2019 Фрогоко: Район ”Младост” сложи ръка на дипломатически имоти? . 6| 9072 |12.12.2018 Фрогоко: Протестите на правителството - ни срам, ни очи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads