Реклама / Ads
0| 5319 |30.12.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: ЕС затваря банки на ИД?

.
Политиката на ЕС спрямо ИД е вяла. Най-напред Европа трябва да спре паричните потоци към терористичната групировка, това съветват от научноизследователския институт към Бундестага. От техническа гледна точка затруднения няма да има, уверяват от института.
 

Правителствата на ЕС могат да спрат платежните операции на банките на ИД към външни такива, препоръчват специалистите.

 

Важно е да се спре финансирането на терористите, това бе заявила канцлерът Ангела Меркел дни дни след терористичната атака от 13 ноември 2015 г. в Париж, при която загинаха 130 човека и бяха ранени хиляди. Днес обаче „Търговска банка на Сирия” разполага с множество филиали, които обслужват терористите. „Така войната срещу ИД е само на думи. Парите на терористите заминават за Европа и обратно, критикува евродепутатът Фабио де Маси, цитира ги „Шпигел”.

 

„Търговска банка на Сирия” е в забранителния списък на ЕС от 2011 г. заради подпомагането на режима на Башар Асад. Специалистите съветват изолирането на банките на ИД да бъде само на теротирията на терористите, не в цяла Сирия. Проблем може да създаде частното сдружение от над 11 000 банки и финансови институции в Белгия, които са политически неутрални, предупреждават експертите.

 

Има и още пречки. През март 2012 г. мрежата SWIFT е прекратила комуникацията с иранските банки, което е в унисон със санкциите на ЕС. След излизането от мрежата на банките през тази година им е предоставена възможността отново да се логнат.

 

Дори да няма парични потоци през самата мрежа SWIFT,  банките и другите институции се нуждаят от нея, за да правят сделки. Така че е почти невъзможно да бъде осъществени трансграничните плащания без SWIFT.

 

Властите имат право да следят пресичането на границите на заподозрените лица в ЕС, както и паричните преводи до 10 000 евро. Пощенските пратки и товарните превози също трябва да могат да бъдат щателно проверявани, съветват от Института към Бундестага.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6578 |28.12.2016 ФРОГОКО: НЗОК с дефицит от 50 млн., а Москов се кичи с лаврови венци . 1| 4359 |27.12.2016 Затварят централни улици в София заради Новогодишния концерт . 0| 3928 |23.12.2016 Спасение за банките в Италия: дават им 20 млрд. евро . 0| 6034 |23.12.2016 ФРОГОКО: Карат онкоболни да си плащат лечението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads