Реклама / Ads
2| 3220 |06.08.2021 НОВИНИ

Гълъб Донев: В момента безработицата в България е 5,04%, най-ниска откакто се води статистика

.
Гълъб Донев
165 557 са безработните лица у нас. Това са най-ниските показатели за безработните лица, откакто се води статистика. В момента безработицата в България е 5,04%. Това заяви социалният министър в служебния кабинет Гълъб Донев.
 

Що се отнася до бизнес климата се запазват същите нива както отпредходния месец. Единият от големите проблеми пред него е недостъга на квалифицирана работна ръка, каза още той.

 

Необходимите социално-икономически мерки, които трябва да бъдат предприети в помощ на бизнеса и заетостта, са готови, обясни Донев. "В момента продължава да се изпълнява мярката 60 на 40, с която при малко по-нов дизайн на приложението и при спад в оборота с 30% държавата подпомага работодателите с 50% от осигурителния доход на работещите при тях лица и съответно от осигурителните вноски за сметка на работодателя. При спад с 40 процента съответно помощта остава в рамките на 60 на 40 за осигурителния доход и осигурителните вноски за сметка на работодателя.

 

Тя ще продължи да се изпълнява до края на годината. Осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли месец. Затова апелът ми е към Народното събрание час по-скоро да започне разглеждане на актуализацията на бюджета, защото допълнителните 400 млн. лв., които с Министерство на финансите предвиждаме за това да продължи тази подкрепа към бизнеса, е в тази актуализация. И ако тя не се случи до края на август, трудно биха се намерили допълнителни средства за релокация на различни пера на бюджета", посочи Донев.

 

Министерството е в готовност да стартира антикризисни мерки при евентуална нова вълна. Осигуряването на средства са чрез програми за запазване на работните места, чрез използване на неизразходван ресурс по ОП "Човешки ресурси". Донев цитира и мерки за подкрепа на хотелиерството и туризма. Мярката "Запази ме +" в променен вид също има готовност да бъде стартирана. Предлагат се мерки и в областта на социалните услуги - патронажна крижа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3312 |05.08.2021 Министър Гълъб Донев: Ще изпратим допълнителни средства за пострадалите от пожари общини . 5| 3649 |04.08.2021 Калоян Методиев: В момента сме в рядката ситуация, в която всеки е срещу всеки . 6| 3649 |03.08.2021 Гълъб Донев: Средният процент за увеличение на пенсиите ще бъде 12,5 на сто . 3| 5639 |01.08.2021 Комитова: 70% от парите за "Хемус" са платени, свършеното е 13%. Може да се строи и в момента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads