Реклама / Ads
2| 3957 |25.03.2019 НОВИНИ

”Галъп”: Българите сме в Топ 10 по национализъм в света

.
Мнозинство от 81% от пълнолетните български граждани смятат, че националните интереси на страната са на първо място. Едва 9% от интервюираните смятат, че глобализацията е по-важна. Останалите нямат мнение. Данните от България сочат, че страната влиза в рамките на световните тенденции.

България е в първите десет по националистически настроения. Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор. Това са резултатите от ежегодния изследователски проект на „Галъп интернешънъл“. Тази година тя бе осъществена с партньори в 58 страни по света, представляващи населението на всички страни от Г-20 (с изключение на Китай) и около 57% от световното население.

 

На въпрос за ефекти от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% смятат, че са неефективни, а една четвърт са на мнение, че имат ефект. 34% не могат да преценят, което показват немалък дял на неразбиране на темата. България е сред страните с ниски дялове на доверие към санкциите. След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.

 

Крайъгълният камък на предишната предизборна кампания на президента Тръмп беше лозунгът „Да направим Америка велика отново“. Последното глобално проучване показва, че гражданите по света решително предпочитат националните интереси (70%) пред международното сътрудничество и глобализацията (21%).

Африка (87% отговарящи, че националните интереси са за предпочитане пред международното сътрудничество), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците (92%) са най-големи привърженици на национализма. На другия край на скалата е само Япония, където мнозинството предпочита интернационализма (42%) пред национализма (30%).

 

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията и подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия.

Темата със санкциите като международен инструмент става отново актуална със скорошното задържане на директора на Huawei и санкциите, наложени от САЩ върху Иран. Нашето проучване, проведено сред 45 935 пълнолетни граждани на 57 страни, показва, че светът не вижда санкциите като ефективен инструмент запостигане на промени в политиката.

 

Почти всеки втори (47%) смята, че санкциите не предизвикват промяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че санкциите успяват. Мненията обаче се различават в отделните страни - в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на санкциите. Европейските граждани са най-критични по отношение на санкциите (52% твърдят, че са неефективни и не предизвикват промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение - около две трети от избирателите в тези страни не са убедени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи положителни резултати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4167 |19.03.2019 ”Галъп”: Доверието към НАТО в България се е повишило . 1| 3857 |18.03.2019 „Афис”: Българите не искат да се увеличават часовете за извънреден труд . 1| 3863 |15.03.2019 Социолог: Българите не са тъпи, но има изключени от обществото хора . 0| 3869 |07.03.2019 Ема Хопкинс: Българите във Великобритания да бъдат спокойни за правата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads