Реклама / Ads
0| 3434 |02.03.2022 НОВИНИ

„Галъп“: Расте съмнението в ефективността на COVID ваксините

.
Източник: БГНЕС
Две години след първите случаи на COVID-19 хората все повече привикват към живота в пандемия. Това показва глобално изследване на нагласите към COVID-19, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в края на 2021 г.
 

Основните акценти в проучването са, че намалява подкрепата за COVID ограниченията и растат съмненията в ефективността на ваксините. Половината от участвалите в допитването по света не са сигурни дали ваксините наистина работят, докато 43% не са склонни на съмнение или дори напълно отхвърлят хипотезата за неефективност.


.

Несигурността относно ваксините е най-изразена в Африка, където 64% от анкетираните се съгласяват със съмненията относно ефективността на ваксините. По този показател след Африка се подреждат Близкия изток (56%), Индия (53%), Азия (52%) и Русия (52%).

 

Най-малко се съмняват във ваксините хората в Австралия. Близо 80 на сто от живеещите там в различна степен отхвърлят съмнението в реалната ефективност на ваксините срещу COVID-19. Следващи по този показател са ЕС и САЩ.


.

Две години след избухването на пандемията 44% от хората по света вярват в една или друга степен, че заплахата от коронавирус е преувеличена. Все пак близо 50 на сто не се съгласяват или даже напълно отхвърлят това твърдение.

 

Въпреки че в някои държави се говори за „живот с COVID" и „края на ограниченията", тези нагласи по отношение на заплахата остават непроменени от две години насам.

 

Нагласата, че заплахата е преувеличена е най-силно изразена в Индия (65% там смятат така), Близкия изток (61%), Западна Азия (55%), Африка (53%) и европейските държави извън ЕС (50%).

 

В Австралия отново близо 80 на сто не се съгласяват или са твърдо несъгласни с твърдението, че заплахата е преувеличена. Латинска Америка (62%), Европейският съюз (61%), Източна Азия (54%) и Русия (52%) са сред големите нации и региони, където има на-много несъгласни с твърдението, че заплахата е преувеличена.


.

У нас 61 на сто се съмняват в една или друга степен в ефективността на ваксините, а 27 на сто отхвърлят съмненията дали ваксините наистина действат. Малко над една десета не могат да преценят.

 

Съмненията в нашата страна са видимо по-високи на фона на света, а и в сравнение с държавите от ЕС и страните от нашия регион. Средно за ЕС делът на съмняващите се е с 20 пункта по-нисък отколкото у нас. Над половината от населението в държавите в ЕС няма колебания във ваксините.


.

На фона на ЕС и държавите в региона обществото ни като че ли се противопоставя по-ясно на идеята за отказ от човешки права в борбата против пандемията. В ЕС 56% от анкетираните биха жертвали някои от правата си, ако това ще спре заразата, а 35% изразяват несъгласие с твърдението.

 

Проучването включва 45 държави по света и около 42 000 пълнолетни граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3092 |26.02.2022 Расте решимостта Русия да бъде изхвърлена от SWIFT . 0| 3223 |25.02.2022 „Галъп“: Над 60% от българите се опасяват, че ситуацията в Украйна може повлияе на живота им . 12| 3291 |22.02.2022 „Галъп“: „Продължаваме промяната“ е първа, „ножицата“ с ГЕРБ от над 5 пункта укрепва . 1| 3183 |17.02.2022 ”Алфа рисърч”: Доверието към кабинета ”Петков” остава високо, но расте и скептицизмът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads