Реклама / Ads
0| 2613 |07.09.2022 НОВИНИ

Гърция с мерки за енергийни икономии

.
Мерки за енергийни икономии обявиха от гръцкото правителство. Предвижда се намаляване на потреблението с 10% през следващия период с крайна цел крайното годишно потребление в публичния сектор да бъде намалено с 30% до 2030 г. Създадена е и цифрова система за наблюдение на потреблението в обществения сектор чрез електронна платформа.
 

Новите мерки за енергийни икономии обяви гръцкото правителство. Те бяха представени от министъра на вътрешните работи Макис Воридис, министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и заместник-министъра на финансите Теодорос Скилакакис.


Енергоспестяващите мерки включват инициативи като:


– Поддръжка на отоплителни и охладителни системи, включително климатични инсталации, поне веднъж годишно.


– Определяне на вътрешна сградна температура (максимална/минимална). Вътрешната температура на правителствените офис сгради и по-широкия обществен сектор се поддържа на 27°C през лятото и 19°C през зимата.


– Дезактивиране на охлаждане/отопление в зони и времена, когато няма работници.


– Дезактивиране на офис оборудване и осветление в зони и времена, когато няма служители.


- Използване на нощна вентилация през лятото и подходящо засенчване на сградите, в зависимост от сезона и мерки за икономии по отношение на уличното осветление и използването на електрически съоръжения.

 

Обществените органи трябва незабавно да назначат енергиен мениджър, за предпочитане с инженерна квалификация, за енергиен контрол и мониторинг на обществени и общински сгради.


Скрекас се позова и на необходимостта от поддържане на климатици, горелки и централни тела в обществените сгради и регулиране на температурите за рационалното им използване.


"Когато служителите напуснат работното място, те трябва да внимават да затворят компютрите, да изгасят осветлението и т.н. Препоръчително е през летните месеци сградата да се проветрява естествено през нощта и да се монтират системи за засенчване“, допълни той, цитиран от гръцкото издание "Катимерини".


По отношение на уличното осветление на градовете се предлага оптимизиране на графика на уличното осветление и ограничена работа на декоративното и декоративно осветление, което може да намали потреблението на енергия с 35%-50%.


На 12 септември започва работата на платформата на програма "Електра", чийто бюджет възлиза на 640 милиона евро. Целта й енергийното обновяване на 2,5 милиона квадратни метра от обществения и по-широкия публичен сектор.


От своя страна министърът на вътрешните работи Макис Воридис заяви, че "енергийният мениджър ще се погрижи за въпроса с климатиците, осветлението, вентилацията и за по-добра енергийна ефективност".


Първата стъпка, която публичните органи трябва да предприемат, е да назначат този енергиен мениджър, който ще изпълнява разпоредбите на издаденото министерско решение“, добави той и отбеляза, че "публичните органи, които ще постигнат целите, имат възможност да бъдат възнаградени чрез укрепване на техния бюджет“.


Министърът на финансите Теодорос Скилакакис се позова на поредицата от стимули и демотиви за постигане на целта за 10% намаление на разходите за енергия.


Министърът заяви, че „държавата е платила 700 милиона евро за електроенергия на PPC през 2021 г. Тази сума ще бъде значително по-висока през 2022 г. Следователно спестяването на електроенергия, също и в държавата, е абсолютно необходимо за адаптиране към новите данни, създадени от енергийната криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2715 |06.09.2022 Томов, ЦИК: Опити с рестриктивни мерки да постигнем политически резултат в изборите са много опасни . 0| 2702 |06.09.2022 Ердоган с поредна порция критики към Гърция: Не сте ни на нивото! . 0| 2695 |05.09.2022 НСО затяга мерките за сигурност в Пловдив в Деня на Съединението . 0| 3630 |04.09.2022 Плевнелиев: Най-мощното оръжие на Путин е енергийния монопол, ”Газпром” трябва да бъде елиминиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads