Реклама / Ads
0| 2278 |14.11.2022 НОВИНИ

Гърция пострада тежко от Нидерландски хакери

.
Кибератака, насочена срещу 800 услуги на гръцкия портал Gov.gr, засегна данъчните системи и медицински рецепти, предаде БГНЕС. Безпрецедентната DDoS атака е с източник Нидерландия, съобщава „Keep Talking Greece“.

Една от най-мащабните кибератаки в Гърция е извършена в петък сутринта срещу информационните системи на Министерството на цифровото управление, съсредоточени в TAXISnet, чиято работа е била "блокирана" за повече от 48 часа.

Става дума за безпрецедентна атака от типа DDoS, която според авторитетни източници е дошла от Нидерландия и чрез която неизвестни киберпрестъпници са се опитали да спрат временно или дори напълно да блокират работата на около 800 правителствени уебсайта.

 

Следва да се отбележи, че стотици услуги на Gov.gr вече работят с използването на кодове TAXISnet, както и удостоверенията за автентичност за услуги на банкови институции.

 

Сред причинените проблеми е и извеждането от строя на електронните рецепти. Лекарите можели да ги издават само на ръка само през уикенда при спешни случаи, а дежурните аптеки не са могли да изпълняват спешни рецепти. Дори болничните лекари не са можели да изписват рецепти на пациенти, посещаващи спешните кабинети.

 

По същество атаката е осъществена посредством способа множество компютри да атакуват даден компютър в определен момент (в продължение на няколко минути, часове или дори дни), като блокират използването му от легитимни потребители. В резултат на това услугата реагира бавно или изобщо не работи за определен период от време. Освен това по време на атаката е възможно нападателите да проникнат в базата данни на засегнатите компютърни системи, получавайки достъп до всякакъв вид чувствителна информация. Това означава, че DDoS атаките могат да се възползват от уязвимостите в сигурността и да бъдат насочени към всяка крайна точка, която е публично достъпна в интернет. Така наречените "атаки за отказ на услуга" (DDoS) могат да продължат с часове или дори с дни.

 

Компетентни източници съобщиха, че по време на атаката срещу информационните системи на Министерството на цифровото управление е била "блокирана" работата на повече от 800 държавни уебсайта, свързани с тях. Конкретните уебсайтове или не са могли да се "отворят", или "отварянето" им е било много бавно.

 

Незабавно е бил задействан Националният орган за киберсигурност, като ИТ техниците са се опитвали до неделя вечерта да възстановяват уебсайтовете с помощта на техниците на ОТЕ (това е телекомуникационният доставчик на държавата, чрез който работят уебсайтовете и сървърите на различни служби и организации).

Г

За да спрат атаките на неизвестните нападатели, техниците са направили Geoblocking (географско блокиране) в цяла Нидерландия, защото са установили, че "блокирането" на правителствените уебсайтове идва от Нидерландия, където мрежата Azure е "ударила" и Microsoft.

Към неделя следобед около 600 уебсайта били "изчистени" и след инициализиране на настройките достъпът е бил възстановен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2411 |14.11.2022 Жителите от пострадалите села в Карловско не са получили и стотинка от събраните дарения . 0| 2658 |10.11.2022 Сблъсъци на полицията и протестиращите в Гърция задари 24-часова общонационална стачка . 0| 2496 |09.11.2022 24-часова национална стачка блокира Гърция. Не се движат влакове, градски автобуси и метрото . 0| 2592 |08.11.2022 Когато сме единни можело! Инициатива събра близо 500 хил. лева за пострадалите села в Карловско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads