Реклама / Ads
3| 5150 |24.11.2010 НОВИНИ

По-гъвкав механизъм за страните с дефицит поиска Дянков

.
Държавите извън Еврозоната, които обаче са част от Европейския съюз и са със стабилна фискална политика, трябва да бъдат включени по-активно в изработването на постоянния механизъм за превенция и контрол на евентуални бъдещи кризи. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща в Лондон с британския си колега Джордж Осбърн.

Този механизъм трябва да включва мерки срещу страни с висок дефицит, но прилагането единствено на наказания ще влоши положението на държави в криза, затова този механизъм трябва да е по-гъвкав, допълни Дянков. Двамата министри обсъдиха общи позиции преди решителните срещи на финансовите министри от общността в Брюксел през декември.

Сред темите на разговора бяха и възможностите за комбинирано и по-гъвкаво използване на Кохезионния фонд, на структурните и земеделските фондове, както и реализирането на регионални инфраструктурни проекти и с максимално използване на достъпните ресурси.

Правителството създаде инициативи за привличане на китайски инвестиции и планира да насочи вниманието си към тези усилия през следващите няколко месеца, каза по-рано министър Симеон Дянков по време на участието си в Bloomberg Businessweek European Leadership Forum. Наблюдаваме нарастващ интерес на китайски инвеститори към нашия регион, по-специално България, заяви министърът в интервю за Bloomberg.

Китай е и сред страните, проявили интерес да инвестират в нова атомна електроцентрала. Стремим се да привлечем китайски инвестиции в инфраструктура, енергетика и експортноориентирани отрасли, за да подпомогнем своята икономика след най-тежката рецесия, която преживява страната през последното десетилетие, подчертава още българският финансов министър пред авторитетната агенция.

Той припомня, че България е запазила ставката от 10% на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица, най-ниската в ЕС, за да привлече инвеститори. Докато дълговата криза в съседните Гърция и Румъния хвърли сянка върху региона, България се стреми да привлече инвеститори със стабилните си финанси, казва още Симеон Дянков пред Blomberg.

България трябва да говори по-решително в Брюксел и да защитава интересите си, заяви Симеон Дянков на открита лекция в престижния университет London School of Economics and Political Science. Независимо че сме малка икономика, нашият глас е от значение и трябва да се възползваме от възможността в изработването на общите политики на ЕС, подчерта министър Дянков. Според него успешното излизане на Европейския съюз от кризата е свързано с воденето на стабилна фискална политика във всяка една от държавите членки, а България е доказала, че може да води такава политика.

След ирландската криза Европа няма яснота какъв е успешният икономически модел, който трябва да бъде следван, затова ЕС има нужда от нова история на успеха и трябва да преосмисли някои аспекти на общата си икономическа политика, за да бъде конкурентна на САЩ и на нововъзникващите икономики на Изтока, каза още министърът на финансите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8871 |04.11.2010 Закопчаха 15 наркодилари при акция "Разпространителите" . 2| 4622 |04.11.2010 Пенсиите ще скачат, когато намалим дефицита . 2| 5275 |18.10.2010 Българите висшисти все по-малко в сравнение със страните от ЕС . 20| 5052 |04.10.2010 Първанов: Има дефицит на ценности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads