Реклама / Ads
3| 4669 |13.12.2008 НОВИНИ

Газът тръгва надолу, парното и то

.
Синьото гориво ще поевтинее рязко заради сериозния спад в цената на петрола. Това ще даде глътка въздух на икономиката ни. И парното тръгва надолу, пише Стандарт.
 

 

Цената на природния газ ще падне между 30 и 40% догодина, пише днес вестник Стандарт, позовавайки се на официалния говорител на руския гигант "Газпром" Сергей Куприянов, който обяви новината в София.

Причината за това рязко поевтиняване на синьото гориво е сериозният спад в цената на петрола през последните месеци, което няма как да не се отрази и на цената на газа за Европа, включително и България. "Малко е странно, че през последните месеци петролът върви надолу, а газът поскъпва. Причината е, че цената на синьото гориво се формира по формула, която отчита цената на един барел девет месеца назад", обясни Куприянов. В същото време има сериозна заплаха за доставките на газ за Европа, съобщи още Куприянов. Според думите му Украйна, през чиято територия минава голяма част от синьото гориво за Стария континент, вече трети месец не е платила нито един долар за газа, който потребява. Ако се наложи "Газпром" да врътне кранчето за Украйна, е възможно тя да започне да отклонява част от транзитираните количества за собствени нужди, опасява се Куприянов. Относно финансовите отношения на "Газпром" с "Булгаргаз" той посочи, че те са нормални и нямат нищо общо с украинската "Нафтогаз". Говорителят на руския газов монополист съобщи, че през тази година е имало слабо намаляване на доставките за България, но както и за Европа в бъдеще те ще се увеличават. Относно слуховете, че "Газпром" води преговори с Румъния във връзка с газопровода "Южен поток", които целят заобикалянето на България от тръбата, Куприянов коментира, че това няма нищо общо с реалността. "Газпром" наистина води преговори с Букурещ, но те се отнасят до евентуалното повишаване на румънското потребление и разширяване на газопреносната мрежа там, което става възможно благодарение на "Южен поток". Но в никакъв случай газопроводът не може да заобиколи България, добавя Стандарт.. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4661 |02.12.2008 Шушулов прогнозира поевтиняване на парното . 22| 5980 |30.10.2008 К. Паскалев: Лидерите на БСП си тръгват само, когато сами пожелаят . 12| 5345 |29.09.2008 Газът - най-евтин в България; трябвало да се вдига . 0| 6224 |20.07.2008 С песни, пожелания и щастливи сълзи тръгват олимпийците ни за Пекин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads