Реклама / Ads
3| 3321 |21.09.2022 НОВИНИ

Ген. Атанас Запрянов: Путин свали маските, че не става въпрос за военна операция, а за една война

.
Атанас Запрянов
Това решение на Путин най-после свали маските, че не става въпрос за никаква военна операция, а за една война. По законите на войната, когато тя зацикли, са необходими нови сили, които да се хвърлят в нея. Мобилизацията е за попълване на дефицита на сили на Русия в Украйна.
 

Това заяви пред БНР ген. Атанас Запрянов, бивш заместник-министър на отбраната. "Решението за частична военна мобилизация е плод на две неща. Първото - тази война се губи от Русия, инициативата към този момент премина в ръцете на Украйна, а за да се компенсира това, са необходими нови сили. Второто - мобилизацията е чисто военно мероприятие, което се провежда по време на война, за да реши два въпроса - да се попълват загубите на загиналите на фронта и да се формират нови военни части, които да се изпращат на фронта", обясни той.

 

Ген. Запрянов прогнозира ожесточаване на бойните действия, което ще доведе до много по-големи загуби. "Не трябва да си правим илюзии, че приказките за преговори, за мирно решаване на кризата и за спиране на огъна са валидни. Имаме чисто военно мероприятие на нарастване на военните способности на Русия във войната. Приоритетът отново е в ръцете на военния инструмент. Това не е добър знак за световния мир и за мира в Европа - точно обратното", коментира той.

 

"Най-парадоксалното в мотивировката на това решение е, че някой ще води война за разпад на Русия. В момента няма нито един войник на НАТО на територията на Украйна. Въоръжените сили на НАТО на Източния фланг имат единствено сдържащ характер, числеността им е такава, те не са в състояние да водя настъпление", изтъкна ген. Атанас Запрянов и уточни:

 

"Войната на Русия в Украйна е завоевателна, целяща присвояване на територии от съседна държава. Стратегическа цел на войната е или цяла Украйна, или част от нея, затова е необходим военен инструмент, който да превъзхожда украинските военни сили, за да може да задържи тези територии, да проведе псевдореферендумите и след това да гарантира резултата от тях. Говорим за военно мероприятие, което цели анексия на територия на Украйна, въобще не цели преговори и парва на някакви малцинства".

Друг парадокс е, че Русия иска да разпростре своето законодателство и Доктрина за използване на ядрено оръжие върху територии, които е отнела от друга държава, подчерта военният експерт и добави: 

 

"Изваждането на ядрената карта трябва да се разглежда много сериозно. Недоумявам как една ядрена държава заплашва с ядрено оръжие една неядрена държава. Съгласно руската доктрина за използването на ядреното оръжие - то трябва да има сдържащ характер към противниковата страна, но противниковата страна няма ядрено оръжие. Така че тази Доктрина има застрашаващ характер към жертвата".

 

По думите му бдителността на световната общност трябва да е много висока и да се убеди Русия ядреното оръжие да се използва като сдържащ фактор:

"То няма място в тази война".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2816 |21.09.2022 Асен Агов: Най-големият русофоб е Путин . 1| 2789 |21.09.2022 Атанас Пеканов: Случи се огромна релокация на производства, за България това е голяма възможност . 2| 2945 |21.09.2022 Зеленски пред БИЛД: Путин ще удави Украйна в кръвта на руските войници . 10| 5087 |21.09.2022 Световната реакция след мобилизацията на Путин /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads