Реклама / Ads
5| 4893 |08.06.2016 НОВИНИ

Ген. Атанасов: Прокуратурата наблюдава оперативни дела, Вучков си тръгна, защото не искаше да го допусне

.
Атанас Атанасов
Виждам определени рискове за гражданските права в обсъждания проект на Закона за антитероризма. Иначе: Напънала се планината и родила мишка. Има опасност тази мишка да нагризе малкото сиренце на гражданските права. Още м. г. беше взето решение да се изготви такъв закон. Може службите и сега да работят много сериозно по международния тероризъм. Миналата година НС пие пакет от закони, припомни ген. Атанас Атанасов по БТВ.
 
Кучето е заровено в Преходните и заключителните разпоредби на закона. Първо-дават се полицейски правомощия на ДАНС. Миналата година ги отнехме. Защо ДАНС трябва да прави това. Принципен е въпросът. В Русия само контраразузнаването е с полицейски правомощия. Въвежда се специален ред за искане и даване на разрешение на СРС-та. И кой е първия орган-главният прокурор. Ще ги дава само спецсъда. Защо е така? Нека да оставим общия ред, който е сега. Не го познавам главния прокурор. Прокуратурата се опитва да завзема територии на изпълнителната власт и то в областта на подслушването. Прокуратурата не подлежи на контрол. Много смешно, има текст, според който парламентарна комисия ще упражнява контрол. Върху кого? Върху прокуратурата ли?

Днес искахме да дойде Цацаров в НС за КТБ и той каза, че няма да дойде. Бюрото за контрол на СРС издаде поредица от решения с които обяви, че по определени случаи са прилагани незаконни СРС-та и заявител в повечето случаи е била прокуратурата. Питам не трябва ли да се разследват служителите за превишаване на власт? След като има случаи, в които прокуратурата е прекрачила закона, кой ще извърши това разследване?! Прокуратурата трябва да се разследва сама.

Законът е добри пожелания. Сега имаме подробен регламент какви действия се извършват при тероризъм. Защо всичко това трябва да се прекарва през тесния път на прокуратурата? Винаги има риск, когато дадеш правомощия на един безконтролен орган, какъвто е прокуратурата. МВР и ДАНС подлежат на парламентарен контрол. Забележете, отстъпени са правомощия на прокуратурата да наблюдава оперативни дела. Споразумението за това е между държавното обвинение, МВР и ДАНС от март 2015 години. Основна причина Веселин Вучков да подаде оставка е точно това, че не искаше да подписва такова споразумение.

Предупредихме, че има риск президентът да е ляв. Ако ГЕРБ загубят изборите, отговорността ще е тяхна, защото те отминаха това нещо. Социологията показва,че над 60 на сто искат президент, който да е коректив на изпълнителната власт. Единната кандидатурата на РБ трябва да се бори за победа. Тя трябва да има граждански профил. Радан Кънев има качествата да проведе солидна битка, но не трябва с такива кандидатури да търсим нов сблъсък в РБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4229 |07.06.2016 Прокуратурата погна общините за събиране на незаконен данък . 20| 12030 |03.06.2016 Само във Фрог: Прокуратурата спешно иззе скандалната ваксина Еувакс . 20| 8120 |03.06.2016 Любимият свидетел на прокуратурата срещу КТБ Лазов на аудиенция в БСП . 4| 5355 |02.06.2016 Евроексперти ще проверяват прокуратурата, но в края на месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads