Реклама / Ads
4| 5636 |21.06.2010 НОВИНИ

Ген. Димитров: Е. Етем директно ме пита как бих изпълнявал политически поръчки

.
генерал Димитров Източник: www.dnevnik.bg
Ние разкрихме обръч от 28 фирми, гравитиращи около Мирчо Циганина, каза генералът. Резервът не е краден, а раздаден, обясни схемата той и разказа, че в началото Емел Етем не разбирала за какво става дума в договора за запасите.
 

Присъдата е късно изплатените средства за сключените от мен договори и неизплатената лихва, с която съм ощетил бюджета, каза по БТВ ген. Д. Димитров, бивш шеф на резерва, осъден на 5 години. Той обжалва присъдата в момента. Считам се за невинен и това не е фраза, не съм нарушил нито един закон и не съм присвоил парични средства.

Премиерът Станишев подписа предсъединителен договор с ЕС и аз отговарях за гл. 14 - общоприет европейски закон за задължителни запаси от нефт и нефтопродукти.
"През 2006 г. трябваше да има запаси за 15 години, имах бюджет от 504 млн, потвърден от МИ. Обявих в присъствието на М. Кунева, Р. Овчаров и Й. Цонев, че този, който спечели търга, трябва да си създаде организация. Излязох на борсата и сключих договор. През февруари научих, че бюджетът ми не е 504 милиона, а са по-малко - 47-48 милиона. Тогава вече бях в Агенция под шапката на Емел Етем. Станишев е подписал договорът, в който се пише изрично, че тия средства за тия запаси трябва да се дадат", каза Димитров.

Водих разговор с Емел Етем, с Орешарски, разказа генералът. Емел Етем не разбрала за какво става дума, а Орешарски казал: "Трябва да намерим парите, но не знам как", дословно продължи той. А според договора 15 дневните запаси трябвало да се създадат, защото Брюксел щял да ни санкционира. От януари до края на май получавах само пари за заплати за служителите си, вероятно за да бъда отстранен, допусна Димитров. Ние разкрихме обръч от 28 фирми, гравитиращи около Мирчо Циганина, обясни той. Аз подписах договор, с който защитавах държавата, но съм бил неудобен, каза той. Емел Етем директно ме е питала как бих изпълнявал политически поръчки, добави генералът. Първият разговор бил на празника на резерва. При него ходели хора, които му казвали, че са пратени от централата.

Резервът не е краден, а раздаден. Давало се е нещо, което трябвало да се възстанови, а това не се правеше, каза той. Защо един и същи прокурор се занимава и с мен, и с Мирчо Циганина, ние сме несъвместими, каза генералът и каза, че вялва, че ще го оправдаят.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5039 |03.06.2010 М. Димитров: ГЕРБ набута агенти от ДС в КРС . 45| 6545 |31.05.2010 П. Курумбашев: Премиерският натиск - директно чрез журналистите . 16| 5532 |31.05.2010 Б. Димитров: Манджукова така и не разбра, че е висш държавен служител . 11| 6328 |29.05.2010 В. Димитров: Обвиниха ме заради битката на лобитата Овчаров-Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads