Реклама / Ads
0| 3239 |08.09.2022 НОВИНИ

Ген. Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира, Европа е запасена с газ

.
Ген. Димо Гяуров Източник: стопкадър, bTV
Много е вероятно да се стигне до евентуално пропукване на единството в ЕС заради високите цени на енергията. Има тенденции на недоволство и в Чехия, и в Полша, и в Германия, и във Великобритания. Хората, в голяма част от обществото, не се интересуват от това какво става и кой е Путин, те искат да им е топло. От друга страна обаче планът на Путин няма да се реализира в пълния си мащаб, защото цените започнаха да падат. Икономическите наблюдатели очакват тенденцията да се задълбочи, най-малкото защото вече Европа е запасена с газ.
 

Това коментира пред Националното радио ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

 

„Цените стигнаха висините, защото имаше липса и защото всеки, без да има единна и координирана политика в ЕС, купуваше колкото може повече и търсенето вдигна цените“, обясни той.

 

По думите му Путин преследва целта си за вмешателство във вътрешните работи на редица европейски държави:

 

„В не малко от тях предстоят избори и това недоволство на обществото няма как да не се отрази на поведението на политическите елити, които гледат да си осигурят изборна победа. Това имам предвид, като казвам, че може да има пропукване на единството в ЕС“.

 

Ген. Гяуров не вижда промяна в тактиката на руския президент:

 

„Наблюдавахме движение на цените на газа още през миналата година - много преди да започнат военните действия. Това показва, че става дума за отдавна планирана операция. Чрез недоставянето на Европа на договорените количества Путин започна да покачва цената на газа на борсите, увеличи търсенето и се стигна до това, което наблюдаваме от пролетта насам. Вероятно това ще продължи“.

 

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба коментира и развитието на войната на Русия в Украйна. Според него не става дума за целенасочен обстрел на АЕЦ „Запорожие“, а за водене на бойни действия в близост. Той предупреди, че има риск от инцидент при обстрел в района на атомната централа, който не е необходимо непременно да е в резултат на директен удар.

 

„Руската страна целенасочено се опитва да отреже Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна и с риск да не може да се възползва от енергията, която тя произвежда, поне да нанесе вреда на украинската икономика, като спре доставките на ток от тази централа“, смята ген. Димо Гяуров.

 

Той прогнозира продължителна и бавна война, която не се знае кога и как ще може да бъде разрешена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3055 |06.09.2022 Писателката Теодора Димова за несъединението . 0| 2981 |05.09.2022 Ген. Гяуров: Целта на Русия е да прикачи АЕЦ „Запорожие“ към собствената си енергийна система . 0| 13272 |04.09.2022 Анна Заркова: Не е необходимо един спомен за една баба на един кандидат да се разказва във всички тв студия . 0| 3210 |04.09.2022 Адмирал Емил Ефтимов: Необходимо е засилването на доброволческите структури в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads