Реклама / Ads
52| 5440 |28.12.2020 НОВИНИ

Ген. Мутафчийски: Първите пингвини скочихме. Косатката я няма, време е и другите да скочат

.
Ген. Мутафчиски
Никакви усещания неприятни няма. От време на време усещам мястото на убождане. Не съм имал температура и отпадналост. Съвсем нормално. Първите пингвини скочихме. Време е и другите да скочат. Няма я косатката. Това каза Ген. Венцислав Мутафчийски, който вчера бе ваксиниран срещу коронавирус с препарата на „Пфайзер и „БиоНтех“.
 

Бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на колегите ми в реанимацията и клиниките. Трябваше да се даде пример какъв е изходът от това нещо. Има огромно недоверие в който и да било в България, не само в лекарите. Запази се частица доверие към тях. Лекарите са останали единствените, които в кризата запазиха доверието. Човек, когато има болка и болест, отива при лекар и се надява. Там е спасението, не отива при никой друг.

 

Чух се с колегите. Във ВМА вчера бяха ваксинирани 80 човека ,няма никакви оплаквания. Подписах информирано съгласие. Беше спазена процедурата, държа на това и не трябва да има компромис за когото и да било.

 

Трудно мога да коментирам за отговорността. Решенията от целия ЕС са взети от ЕАЛ и ЕК. Тя гарантира, че са спазени всички процедури. Държавата носи пълна отговорност за ваксината. Могат да са много причините за нежелани ефекти. Тук влиза и логистичния път на ваксината – дали са спазени всички условия, дали са спазени реципиентите.

 

Дилемата за коя да е ваксината, ще е след три месеца. Сега няма, защото е одобрена една – тази на Пфайзер. Този продукт е ефективен, не вкарва никакъв продукт в ядрото на клетката.

 

Един от най-големите производители на месо в САЩ е предоставил своите хладилни камери за ваксините. Щом бусовете изпълняват условията, не виждам проблем. Има нещо в кашоните-температурометър. Показва във всяко едно време при какви температурни режими е била. Всяка ваксина има история при какви температури е била. Проверявам се за антитела. Не съм имал среща с този вирус. Нито един от моето семейство не е имал допир с него.

 

Ще се натрупат данни, за да може и колебаещите се да вземат решение за ваксината. В България с лека ръка се приемат медикаменти, които не са изпробвани и на 50 души. В началото на годината ще дойдат ваксини за 60 000 човека. Чака се и пратката на „Модерна“. Очакваме дебюта на „Астра Зенека“, които имат трудности ,но са намерили решение. За 2 часа ваксинирахме 80 човека във ВМА. Можем да се справим.

 

Ще има мобилни групи за ваксиниране, особено за домовете за възрастни хора.  Нямаме време и затова се готвим сериозно. Около 100 човека, болни от коронавирус,  има във ВМА. В момента 23-ма са в тежко състояние. Скоро отбелязахме изписването 93 годишен пациент след интубация. Поне веднъж седмично влизам в ковид отделението. Вижда се умора. Но там всички пациенти споделят едно и също-какви са тези хора, те са извънземни! В новите клиники виждам ентусиазъм.

 

Много плашела военната униформа. Българите са забравили как са изглеждали техните военни и техните генерали. Нося я на работа. Когато бях извикан по заповед на премиера, всеки военнослужещ се явява с униформата. Не се срамувам от нито една казана дума. Не съм пророк, но мога да следя процесите в света и да ги анализирам и да установя, че няма как да ни подмине. Тази инфекция не признава граници.

 

Ние изкарахме първия удар леко благодарение на взетите мерки. Отчете се кои държави имат добро справяне-тези, които са взели най-рано мерки-януари и февруари. Ние сме към държавите, които взеха по-късно мерки. КПП-та бяха ,защото имаше заболеваемост по региони. Сега тази мярка няма ефект. През лятото станахме жертва на успеха си. Решихме, че не е толкова страшно. Политиците започнаха да гледат на нас с недоверие. Хората се умориха още на първата вълна.

 

Най-вероятно ще има повишаване на заболеваемостта, след като се разхлабят мерките. Надавам се ваксината да окаже влияние. Новият щам е мутант, който не преобразуван до нов щам. Щом е хванат, значи писиар тестовете го хващат. Скоро ще разберем дали ваксината му действа. ОТ „БиоНтех“ може да се произведе нова ваксина, ако е необходимо“. Не може дълго да изморяваш хората и да те свързват с безизходица и страх. Стремях се да бъда обективен. Аз говорих само истината и тя водеше само до страх. Затова сам реших да сляза от медиите. Реакцията на хората по улиците е сърдечна и досега. Това е притеснително. Не минавам метър, без някой да ме поздрави. Приятно е, но е смущаващо.

 

Имам философия на поведение и тя не мръднала досега-да се запазят хората, живота им, за да стигнем до ваксина. Това бе едно от първите обръщения на г-жа Меркел. Казах, моля ви слушайте политиците, на които не им предстои преизбиране. На нея не и предстои преизбиране“, уточни той. Относно доц. Атанас Мангъров той каза: „Не познавам този човек. Кога е къде да се запознаем?“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6113 |26.11.2020 Борисов се хвали: Ние сме една от първите държави в ЕС, които подкрепиха бизнеса и гражданите . 20| 4215 |09.11.2020 Джо Байдън обяви първите си стъпки като президент . 5| 6605 |10.10.2020 Арестуваните протестиращи в Пловдив: Първите осъдени сме, защото протестираме с яйца . 6| 6635 |25.09.2020 Убиха българин в Сиатъл. Жертвата - един от първите български рейнджъри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads