Реклама / Ads
8| 3791 |16.12.2022 НОВИНИ

Ген. Съби Събев: Войната е позиционна - няма движение на фронтовата линия

.
Ген. Съби Събев
В момента войната е позиционна - няма движение на фронтовата линия. Това каза по Нова Нюз първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.
 

"През януари щом замръзне почвата предполагам ще видим ескалация по-маневрени операции и може би контраофанзива, вероятно в Запорожка област. Ако украинците нанесат разсичащ удар там и излязат на Азовския бряг, прекъсва се земния коридор и руските войска се разделя на две части. Ако бъде ударен и Кримския мост, групата в Крим и на левия бряг на река Днепър попада в опасен оперативен котел и изолация, а това може да принуди Русия да иска примирие при украинските условия", уточни той.

 

И допълни: "След като Лисичанск беше окупиран, не виждаме напредване на руските части, но непрекъснато атакуват неуспешно. Боеприпаси и стрелково оръжие ще бъдат изпратени на Украйна, надявам се обаче да има и по-сериозни системи, като гаубици. Излишно обаче се протакат нещата, всичко можеше да се реши за две седмици. Грозни и недостойни спекулации са, че така влизаме като страна във войната. По силата на устава на ООН може да се изпраща военна помощ за жертвата на агресор. В Украйна има и доброволци от различни народности".  .

 

От своя страна дипломатът Милен Керемедчиев смята, че служебното правителство и Радев "ще се опъват" на военна помощ за Украйна. "Протакането може да влезе много навътре във времето и се излагаме пред украинците и западните си партньори. Не стига, че чистим складовете си от застояли боеприпаси, но и говорим за участие във възстановяването им. Няма как да стане, ако показваме, че сме ненадежден партньор", коментира той. 

 

Според него няма и необходимост от изпращане на жива сила в Украйна. "Те имат в запас огромна численост боеспособни мъже, които не са вкарани във военни действия. Липсва им само въоръжение, но никой не говори за влизане на части от НАТО в Украйна. Руската армия е в окопите на река Днепър, охранявайки завладените територии. В един момент ще се стигне до мирни преговори. В момента също има такива - размяната на военнопленници. През март, април, Русия ще започне да придвижва по-тежката си техника", каза Керемедчиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2914 |15.12.2022 ООН: Стотици цивилни са убити в първите седмици на войната на Русия в Украйна . 3| 2856 |15.12.2022 Войната в Украйна: Без коледно примирие. Обстрелите продължават . 3| 2925 |15.12.2022 Евролидерите обсъждат войната в Украйна в Брюксел . 13| 15073 |13.12.2022 Съветът на генерал Лебед: Ще мобилизирам рота от децата на елита – и войната ще свърши за един ден!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads