Реклама / Ads
34| 10587 |05.11.2022 НОВИНИ

Генерал Събев разкри какви ракетни комплекси може да дадем на Украйна - C-300, „Куб”, „Оса”

.
Ген. Съби Събев
Украйна има най-голяма нужда от средства за противовъздушна отбрана. В страната тече една много ожесточена борба за завоюване на въздушно превъзходство. Неслучайни са масираните ракетни и дронни удари. Това коментира първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев. „По публични данни ние имаме два дивизиона C-300. Не е проблем България да задели един и да го предаде на Украйна”, подчерта той. Единият дивизион отговаря за защитата на София, другият - за АЕЦ „Козлодуй”.
 

Според Събев обаче централата може да се охранява със зенитно-ракетни системи „Куб”, от които имаме значителни бройки, по думите му.

 

Експертът е на мнение, че страната ни може да предостави на Украйна и комплексите „Оса”. На аргументите, че предоставянето на помощ ще оголи ПВО на България, отговори: „Действително, ние можем да си позволим да отделим такива средства. Ние се намираме в една колективна системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, която няма начин някой да ни изостави, ако възникне кризисна ситуация”, уточни той в „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

 

„Някой, ако каже, че в момента, при този редуциран състав на Българската армия, ние имаме нужда от всички тези средства за ПВО, аз бих го контрирал с това, че ние нямаме нужда от толкова голям брой средства, защото се намираме в съюзна среда за сигурност и отбрана”, е мнението на Събев. По отношение на бронирана техника – верижна и колесна, уточни, че имаме значително в резерв.

 

По думите му България „спокойно” може да предостави 30-40 танка на Украйна. „След това, ако успеем да издействаме от нашите съюзници да дойде такъв брой „Пантери” или някои други, където има излишъци, ще бъде добре. И да дойдат половината, пак е добре, защото преминаваме на западен вид техника”, каза още той.


Може да предоставим установки "Гвоздика", 122 мм гаубици, системи "Град" и на тяхно място да получим самоходни артилерийски натовски 155 мм установки.

Той коментира още, че Германия се въздържа от „масирано наливане” на достатъчно бронирана техника в Украйна. „Използва другата схема - страни, които притежават такова оборудване, каквото експлоатира Украйна, да го предоставят. А страната замества част или напълно, както беше в Гърция”, поясни Събев.

 

Решението за F-16 за експерта е безспорно правилно. „Трябва да се формира една ескадрила от минимум 16 самолета, с което ще си решим въпроса завинаги с „еър полисинга”, където имаме критичен период. Една ескадрила не е достатъчна. След 2030 г. трябва да се стартира процедура за още една ескадрила”, посочи още той.

 

Събев уточни, че в момента има нов етап на войната в Украйна. „Руската армия премина в стратегическа отбрана. Това означава, че тя няма настъпателни способности да продължи. По отношение на Херсон - считам, че осъществяват контролирано оттегляне, задържащи действия”, е мнението му.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3278 |03.11.2022 Разкриха подробности около смъртта на майката и дъщерята в Бяла Слатина . 1| 8171 |31.10.2022 Опозиционерът Генадий Гудков: Путин задушава генералите чрез своите псета Пригожин и Кадиров . 2| 3145 |29.10.2022 Разкриха нива с канабис край Осиково . 8| 3122 |29.10.2022 Норвегия разкри руски шпионин, правил се на бразилски учен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads