Реклама / Ads
0| 4874 |19.05.2022 НОВИНИ

Генералният щаб на Украйна: Настъплението на руските окупатори буксува в четири направления

.
В четирите посоки на източните граници на отбраната на Украйна руските нашественици се опитаха безуспешно да проведат настъпление и щурм. Това се казва в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук към 6:00 часа на 19 май относно руската инвазия.
 

Противникът не спира да води настъпателни действия в Източната оперативна зона. Основният фокус на противника е на Донецко направление, пише още Цензор.НЕТ.


Ситуацията в районите на Волин и Полско остава без съществени промени. Заплахата от ракетни и бомбени удари от територията на Република Беларус по обекти от гражданска и военна инфраструктура на територията на Украйна остава.


В северното направление вражеските части продължават да оборудват допълнителни огневи позиции и отбранителни съоръжения в граничните райони на Брянска и Курска области.


Противникът е обстрелвал с артилерия и минохвъргачки населени места в Черниговска и Сумска област и е стрелял с ракети по населеното място Десна. Продължава опитите за провеждане на въздушно разузнаване с помощта на БЛА в тази посока.


В направление Харков основните усилия на окупаторите бяха насочени към поддържане на окупираните граници, провеждане на контраатаки с цел възстановяване на загубените позиции. Отбелязва се използването на диверсионни и разузнавателни групи от противника.


В славянската посока противникът се опитва да подобри тактическата обстановка. С подкрепата на артилерията той се бие в района на селището Велика Комишуваха, няма успех, претърпява значителни загуби в някои райони и е принуден да се оттегли към заети преди това позиции.


В посока Лиман противникът обстрелва цивилна инфраструктура, изстрелва ракети и се опита да се укрепи на заети преди това позиции. Той използва оперативно-тактическа и армейска авиация за унищожаване на цивилни обекти в районите на населените места Лоскутивка, Катериновка, Новомихайловка и Орихово.


В посока Северодонецк окупаторите предприеха настъпление и безуспешно проведоха щурмови действия в района на селището Устиновка.

 

В посока Бахмут противникът започна настъпление за подобряване на тактическата ситуация. Той се опита да извърши щурмови действия в района на селището Золоте-4, но не успя.

 

В посока Авдиевка противникът проведе настъпателни действия в района на населеното място Юриевка, понесе загуби и отстъпи. В резултат на щурмови действия в районите на Новокалиново и Первомайске не е успешен.

 

В посока Курахов противникът неуспешно започна настъпление близо до селището Новомихайловка.

 

Според наличната информация, в района на селището Александровка, за да се попълнят загубите на 107-и стрелкови батальон, което е повече от 50%, пристигна попълване от 260 военнослужещи, които преди това са участвали в Харков посока.


Нашествениците не водят активни бойни действия в района на Южен Буг. Основните усилия са насочени към поддържане на окупираните граници. Противникът стреля с минохвъргачки, цеви и реактивна артилерия в районите на населените места Лимани, Пришиб, Трудолюбовка и Нововоронцовка.


При липса на мобилизационни ресурси във временно окупираните територии на Донецка област, окупационното военно командване планира да привлече студенти от висши учебни заведения във военни действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3389 |17.05.2022 Генералният щаб на Украйна: Мариуполският гарнизон изпълни бойната си задача . 0| 7733 |15.05.2022 Зам.-генералният секретар на ОИСР посъветва българите какво да правят с парите си . 0| 5785 |13.05.2022 По телефона Шолц поиска прекратяване на огъня в Украйна, Путин му отговори за настъплението на нацизма в Украйна . 0| 3142 |12.05.2022 Първата дама на Украйна: Русия води война срещу нашите деца и бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads