Реклама / Ads
5| 2967 |20.04.2023 НОВИНИ

Геновева Петрова, ”Алфа Рисърч”: Дневният ред на президента е да не се крепи парламентарното управление

.
Геновева Петрова
”От самите партии зависи дали ще позволят на президента да продължи да движи политическия процес според собствения си дневен ред или те ще наложат този дневен ред на обществото, което гласува за тях”. Това заяви пред БНР Геновева Петрова от ”Алфа Рисърч”.
 

"От 2020 г. насам президентът има свой собствен дневен ред, който може би има един много видим елемент – липсата на какъвто и да е опит да се укрепи парламентарното управление. Предполагам, че сегашните действия на президента, макар може би облечени в други аргументи, които предстои да чуем, са част от този дневен ред. Партиите имат отговорността да поемат инициативата в свои ръце – нещо, което направиха с диалога, който започна в НС веднага след формирането му, и нещо, което е добра стъпка в посока на възстановяване на нормалността в парламентарното управление", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

 

По думите й посланията, които излъчват от ПП-ДБ, продължават да са в посока на това, че няма да подкрепят и участват в правителство с ГЕРБ. Според нея обаче най-логичното в настоящата парламентарна конфигурация е именно двете най-големи политически сили да излъчат редовен кабинет. Тя смята, че в рамките на следващите разговори между двете политически сили ще се опитат да стигнат до решение и да излъчат не директно коалиционно правителство, но правителство, което да има подкрепата на двете сили.

 

"Обратното ще върне нещата крачка назад – нещо, което нито ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, нито техните избиратели биха приветствали", предупреди Петрова.

Тя напомни, че мнозинството от избирателите преди изборите изразяваше категорична позиция, че трябва да бъде излъчено редовно правителство. Според нея обаче и липсата на колаборация щеше да се приеме не по-малко ожесточено от страна на същите избиратели.

 

Геновева Петрова отбеляза и друг важен въпрос – за политическото лидерство:

"Отговорност и ангажимент на политическите лидери е да обяснят по ясен начин политическите действия, които предприемат. За момента това все още е дефицит".

 

Тя подчерта, че колаборацията не е отстъпление от политическите позиции. По думите ѝ няма нищо по-естествено в политическия живот – две политически формации, които имат общи тези и позиции по важни въпроси, да работят съвместно. Това не означава, че непременно се събират, обясни Геновева Петрова.

 

"Ако този парламент не излъчи правителство, няма да имат възможност да гласува заедно по много неща. Ако този парламент излъчи различно правителство, отново няма да има тази възможност за добра колаборация по важните въпроси".

 

Според нея шансът за правителство извън първия и втория мандат изглежда по-малко вероятно, въпреки че теоретично е възможно.

"Решението на ситуацията изисква жертви, които ако двете големи партии не направят, не мисля, че на следващи избори това ще е техен позитив", изказа мнението си още социологът.

 

"Няма идеален вариант. Въпрос на политическо решение на самата формация е как точно ще действа", каза тя, но добави, че липсата на позиция е най-губеща.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3530 |02.04.2023 Паралелно преброяване на 50% ”Алфа рисърч” и 90% Галъп: ГЕРБ-СДС води с около процент на ПП-ДБ . 4| 2884 |02.04.2023 ”Алфа рисърч”: С 1% гласуващи към 14 ч. спрямо изборите през октомври . 4| 2912 |02.04.2023 11.5% активност към 11.30 ч. според ”Алфа Рисърч” . 5| 3205 |31.03.2023 Геновева Петрова, ”Алфа Рисърч”: Шансовете за стабилно редовно правителство са хипотетични

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads