Реклама / Ads
5| 4838 |18.01.2024 НОВИНИ

Георги Ангелов: Еврозоната осигурява допълнителна защита в кризисни моменти

.
Старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов (вляво) и макроикономистът проф. Гарабед Минасян (вдясно) Източник: Стопкадър: БНТ
"Еврозоната осигурява една допълнителна защита в кризисни моменти." Това мнение изказа пред БНТ Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".
 

По думите му новата икономическа реалност е, че са налице много повече кризи и несигурност в днешните общества.

 

"Не живеем вече в 90-те години, когато нищо не се случваше. В сегашната ситуация приемането на еврото е още по-належащо. Страните, които са извън еврозоната, страдат най-много. Унгария например. Тези страни, които са в щита на еврозоната, по-леко се справят с кризите", смята експертът.

 

Специалистът изтъкна, че по-положително за страната ни ще бъде да е вътре в еврозоната.

 




"Литва достигна 2000 евро заплата. Ние се радваме на 1000 евро, че едва достигнахме. От тази гледна точка, положителното е, че в еврозоната и заплатите ще достигнат ценовото равнище. Еврозоната излекува Гърция, която дълги години страдаше от фалити. Еврозоната е своеобразно чистилище. Южна Европа е положителният пример в Европа в момента. Ние трябва да се възползваме от този растеж", подчерта той.

 

Макроикономистът проф. Гарабед Минасян от своя страна каза, че включването ни към еврозоната премахва всякакви явни и неявни граници. "Това нещо най-видимо ще се отрази на цените. Трябва да настъпи някакво изравняване. Ние сме на ценово равнище на 60% под средноевропейското", допълни той.





"Както икономическата теория обобщава, решава е вътрешната макроикономическа политика. Нека обърнем внимание върху това, че процесите се възприемат болезнено от населението. Винаги ще има политически партии, които ще яхват процесите. Ако погледнем структурата на депозитите, някъде около 2/3 от тях са в левове. Този процес продължава да расте. 3/4 от кредитите са в левове. Когато настъпи моментът на включване на страната в еврозоната, все повече ще се увеличи делът на еврото", обясни ученият.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4028 |18.01.2024 Tурция иска екстрадирането на четиримата български граничари, обвинени в убийство . 6| 18037 |18.01.2024 Пакистанската армия удари Иран през нощта . 34| 8033 |18.01.2024 Китай разби на пух и прах „ракетите-чудо“ на Путин „Кинжал“: неефективни и „съмнително хиперзвукови“ . 0| 4035 |18.01.2024 Прокуратурата иска да задържи отново майката на малтретираното 5-годишно дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads