Реклама / Ads
3| 2506 |27.03.2024 НОВИНИ

Георги Господинов: Европа продължава да кръжи около черната 1939 г.

.
Източник: Facebook
Най-известният българският съвременен писател в международен план Георги Господинов даде интервю* за испанското издание El Confidencial по повод излизането на книгата му „Контрабандистът на истории“ на испанския пазар. В разговора си с Ирене Веласко носителят на престижната награда „Букър“ за 2023 г. говори както за литературата, така и за актуални теми като руската инвазия в Украйна и политическата обстановка в България.
 

За конфликта в Източна Европа Господинов смята, че това е „война за миналото“ за Русия.

„Всяка война е колапс във времето, счупване на механизма на времето и отстъпление, връщане назад. В конкретния случай с Путин, той иска да върне времената на Руската империя и на Съветския съюз. И това са, за съжаление, годините на Втората световна война. Смятам, че Европа все още продължава да кръжи около черната 1939-а година“, посочи родният писател.

 

Господинов бе попитан и за политическата нестабилност в страната ни, която е изправена пред прага на поредните предсрочни парламентарни избори.

 

Много е жалко, защото всички се надявахме, че няма да стигнем до тази ситуация. Но това е част от друга важна тема – с глобален проблем, който е пряко свързан с литературата и разказването на истории. Става дума за отказа от разговор. В днешна България е изключително трудно политическите партии да разговарят помежду си. Разговорът не съществува, диалогът не съществува, обясни авторът на „Времеубежище“.







По думите му това явленние не се наблюдава само в България, но и по целия свят.

 

„При литературата е точно обратното, литературата създава диалог между автора и читателя. Моите истории са винаги отворени и винаги насочени към читателя“, отбелязва Господинов.

 

„Литературата може да сътвори много неща, но ще дам за пример само две, които са много важни от политическа гледна точка. На първо място, литературата учи на емпатия. Ако си нормален човек и слушаш историята на някого – например за неговата дъщеричка – невъзможно е да му пожелаеш зло. Но тоталитарните идеологии не одобряват тази сила, която дава литературата; тоталитарните режими действат посредством омразата, докато литературата действа посредством любовта. Литературата работи с всеки поотделно, защото всеки чете сам. Докато тоталитарните идеологии работят с всички. Ето защо хората, които са живели в България по времето на социализма, днес много трудно разказват лични истории“, каза още писателят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11202 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 1| 2288 |27.03.2024 Кметът Терзиев след протестите в общинското здравеопазване: Ще има увеличение на заплатите от 1 април . 0| 2384 |27.03.2024 ООН: Русия е измъчвала и екзекутирала десетки украински военнопленници през зимата . 2| 2387 |27.03.2024 Бойко Рашков: Отсъствието на ГЕРБ и ДПС от комисията "Нотариуса" е субструкция. Страхуват се от крайния резултат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads