Реклама / Ads
7| 4724 |20.12.2007 НОВИНИ

ГЕРБ без мнозинство в следващ парламент, разчита на „патерица” от ВМРО

.
ГЕРБ няма да спечели абсолютно мнозинство, т. е. 121 депутати, ако парламентарните избори се проведат днес. Това показва проучване за нагласите на българите на агенция „Барометър инфо”. Въпреки това обаче партията остава първа политическа сила.
 

Към настоящия момент 39,52% от анкетираните заявяват, че ще гласуват със сигурност, 12% отговарят - по-скоро да, 9,48% - по-скоро не, 34,02% категорично не биха гласували, а 4,97% не дават отговор на въпроса.

Партия ГЕРБ събира 42, 09 % от гласовете на тези, които казват, че ще отидат до урните, т.е. при избирателна активност 51, 52 на сто. А евентуалната й коалиция с ВМРО се възприема благоприятно от 32,02% от анкетираните, но 40,98 на сто казват, че не биха подкрепили такъв съюз. Това заяви националният координатор на ,,Барометър инфо" Николай Николов. Той допълни, че инерцията, която ГЕРБ е набрала още от европейските избори не отслабва, а напротив - партията със сигурност би подобрила резултатите си от предишния вот. Според него ВМРО затвърждава позиции и бележи ръст. Партията получава подкрепа от 3,68%. Това най-вероятно може да се обясни с успеха на местните избори в много големи градове, като Пловдив например, смята Николов. Позитивно влияние върху резултата на партията на Красимир Каракачанов изиграва и вероятното фактическо изчезване на ССД и разделението на земеделците.

Въпреки опитите да се стабилизира БСП, разликата между нея и ГЕРБ е осезателна - доверието към социалистите е спаднало до 30, 77%. Трета сила отново остава ДПС с 10, 77%, които според Николов са реално от твърдия електорат на партията, който винаги е мобилизиран до край за участие в избори. В парламента със сигурност влиза и ,,Атака" с подкрепата на 8, 35%, които също са от най-верните привърженици на Волен Сидеров. Оказва се, че отцепването на няколко народни представители от парламентарната група, не е повлияло върху нагласите на атакистите.

Не така стои обаче положението при десницата и НДСВ. От ,,Барометър инфо" са на мнение, че ако ДСБ и СДС не се обединят, няма да имат никакъв шанс за свои представители в Народното събрание. Партията на Костов се подкрепя едва от 1.85% от анкетираните, а за формацията на Пламен Юруков биха гласували 2.49 на сто. Под 4-процентовата бариера засега остават НДСВ и отделилата се от царското движение „Българска нова демокрация". За жълтите отцепници биха гласували едва 0.07%, а за НДСВ - 1%, което представлява приблизително 40 пъти по-малко гласове от останалите две партии в тройната коалиция. Всъщност, НДСВ се оказва най-големият губещ от управлението на тройната коалиция, защото се запазва тенденцията и за траен отлив на симпатизанти от партията, показва проучването.

То е направена сред 1508 пълнолетни българи по телефона, 513 от които са категорични, че на този етап не биха гласували за когото и да било. Николов изрично подчерта, че в анкетата не е включен въпрос за електоралните нагласи за предсрочни избори. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5380 |20.12.2007 Бюджет 2008 вече е факт, опозицията го нарече "надписана сметка" . 5| 9079 |20.12.2007 Арестуваха висш прокурор с подкуп, той плаши с кукловодите в държавата . 1| 5333 |20.12.2007 Румен Овчаров: Нямам лична битка с Бойко Борисов . 3| 4587 |20.12.2007 Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов: Гражданското недоволство ще расте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads