Реклама / Ads
26| 5554 |07.09.2021 НОВИНИ

ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха за по-високи разходи в социалния бюджет от предложените в проекта

.
Резултатът от гласуването
ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу останалите партии и успяха да гласуват по-високи разходи в социалния бюджет от предложените в проекта на служебното правителство.
 

След дълги разправии кой е по-виновен за мизерното състояние на българските пенсионери, депутатите пристъпиха към гласуване на първите текстове от законопроекта. С тях все още само се коригират приходи, разходи и трансфери, т.е. не се е стигнало до приемане на конкретните предложения какво да се прави с тези допълнителни средства.

След като очаквано отхвърлиха предложението на Мая Манолова и колегите й от ИБГНИ, депутатите преминаха към гласуване на предложението на ДПС, уточнява "Сега".

 

Очакваше се то също да бъде отхвърлено, тъй като при гласуването в бюджетна комисия стана ясно, че има договорка да се приеме предложението на служебното правителство, но с по-голямо увеличение на минималната пенсия - 370 лв. вместо заложените 340 лв. При първото гласуване на предложените от ДПС корекции се получи точно така, но разликата в гласувалите за и против беше само няколко гласа. Хасан Адемов поиска прегласуване и тогава ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да надделеят, като осигуриха 104 гласа за предложението.

 
Председателят на парламента Ива Митева първоначално обяви, че отменя гласуването, но след това разпусна депутатите в 15-минутна почивка за консултации. След това гласуването продължи към следващите текстове. Предложението на Корнелия Нинова и депутатите от БСП очаквано бе отхвърлено. След това обаче същата тройна коалиция гласува за предложението на ГЕРБ, което предвижда още по-големи разходи от тези на ДПС.

 

"Опитвате се да взривите бюджета!", възмути се Мария Капон и поиска прекратяване на заседанието, за да "влезе бюджетната комисия" и да оправи бъркотията. Десислава Атанасова от ГЕРБ направи контрапредложение заседанието да продължи. "Няма безредици в залата, за да прекъсвате заседанието. Гласуваме спокойно", подкрепи я Георг Свиленски. "Няма взривяване на бюджета, нищо драматично не се случва, правим съвсем разумни предложения", обяви Йордан Цонев.

 

В залата вече тревожен наблюдава случващото се финансовият министър Асен Василев, който пропусна началото на дебатите. Вижда се, че в залата продължават да текат съгласувания между трите партии.

Така гласуваните корекции в приходите и разходите отварят вратата за приемане на предложението на ДПС към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината. Предстои да видим дали ще се стигне до приемане на този текст. "Това е мярка до края на годината и парите ги има от преизпълнение на вноските", изтъкна Йордан Цонев.

 

"Няма нужда да вдигате шум и паника, да свиквате председателски съвети. Доверете ни се, няма да позволим бюджета да се взриви", посъветва колегите си той, на няколко пъти изтъквайки, че има опит на бюджетар.

От името на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предложи да се прекъсне заседанието. "Вие какво очаквахте? Да не си подкрепим предложенията?", ехидно им обясни Александър Ненков.

 

"Ако си измисляме приходи, които да харчим, това е равносилно на взривяване на бюджета", включи се в дебата Асен Василев. Той призова експертите на тези партии да бъдат послушани. "Точно така, г-н министър, експертите ще се произнесат, не културистът", отвърна му Йордан Цонев. Той определи за грешка цялото планиране на приходите в актуализацията. Той покани министъра да му обясни "експертно и с чувство за отговорност" къде е грешката, като го обвини, че е гледал тавана, докато е пишел сметките. "Да, ще се сгодим партиите на статуквото, въобще не ни пука, че се радвате", заяви Цонев на другите партии.

 

ГЕРБ и ДПС с удоволствие обясняват на другата половина от залата, че да се гласува актуализация при такова нестабилно мнозинство е било самоубийствен акт. БСП се мъчи да запазва по-спокоен тон, като продължава да брани собственото си предложение. "Не се притесняваме с кого ще ни пакетирате, защото като се върнем при нашите избиратели, ние трябва да дадем ясен отговор какво трябва ще направим за техните доходи", обясни Явор Божанков. "Сега разбрахте ли защо БСП са кумовете на този годеж между ГЕРБ и ДПС", възмути се Любомир Каримански, тъй като БСП беше на другата страна в бюджетната комисия.

 

"Уважаеми пенсионери, вие най-вероятно ще получите 120 лв., но за сметка на това вашите деца и вашите внуци ще трябва да плащат дълга, който ще бъде увеличен на България чрез дефицита. И децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът", коментира Каримански, насред възгласи от залата.

 

ГЕРБ имат интерес да гласуват с ДПС, тъй като тяхното предложение е подобно - за 100 лв. добавка. БСП предлагат сходни числа в приходите и разходите, но коренно различно предложение - преизчисление през осигурителния доход. Преди да гласуват заедно, левите депутати си размениха остри реплики с колегите си от ГЕРБ, като Георги Гьоков ги обвини във "вандализъм" заради ударното увеличение на минималната пенсия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 12279 |03.09.2021 Гешев цъфна на правна комисия, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП се бяха ”изпарили”, за да я саботират . 9| 9123 |17.08.2021 Нов шеф във Вик холдинг - съпругата на депутат от ГЕРБ, свързван с Пеевски . 21| 16241 |14.08.2021 Преди година: ГЕРБ, маньовърът с конституцията или как Борисов се опита да си купи време . 3| 3144 |11.08.2021 5 приоритета за Варна обединиха политическите сили. Срещата бе по инициатива на депутата от „БСП за България” Борислав Гуцанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads