Реклама / Ads
19| 5398 |18.09.2013 НОВИНИ

ГЕРБ и ДСБ сезират главния прокурор за саботажа на арбитража за "Белене"

.
Източник: Булфото
ГЕРБ обвини правителството на Пламен Орешарски, че саботира арбитражното дело, заведено от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) срещу "Националната електрическа компания" (НЕК) заради поръчано и неплатено оборудване за над 870 млн. евро по спряния проект за строеж на АЕЦ "Белене".
 
В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи писмо от защитата на българската страна - адвокатска компания "Уайт енд Кейс", с което се предупреждава, че НЕК може да загуби делото.


Според бившите управляващи със забавено ангажиране на експерти и свидетели по делото, което трябва да стане до 23 октомври, се цели разделяне с руснаците на претендираната сума и затова в премиерът Орешарски още при встъпването си в длъжност казал, че това дело най-вероятно ще го загубим.

 
Не е ясно как скандалът ще се отрази на предстоящото дело, но е сигурно, че то вече бе предадено от българската държава още с встъпването в длъжност на премиера Пламен Орешарски, който на 31 май заяви, че "Атомстройекспорт” почти със сигурност ще спечели делото срещу България. Тогава той направи и забележителното заключение: Имам усещане, че ще е по-изгодно да довършим проекта за строителството на АЕЦ ”Белене”.

 

По-късно БСП започна официална кампания за рестартиране на АЕЦ-а, а правителството се ангажира да прави повторен анализ, за да се види дали проектът е икономически изгоден, което пък бе поставено като условие на ДПС да го подкрепи.

 
В новосъздалата се суматоха се включиха и Демократи за силна България, чийто представител Иван Иванов съобщи в сряда, че също ще изпратят сигнал до главния прокурор, за да разследва действията на кабинета по арбитражното дело. "Настояваме министър-председателят да представи публично отчет за всички действия, предприети от него за защита на българските интереси в арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт" в Женева. ДСБ ще подпишем и изпратим сигнал до главния прокурор, който да разследва действия или бездействия също, които умишлено са довели до ущърб на интересите на България и могат да доведат до огромна вреда", заяви Иван Иванов.

 
Според Бойко Борисов и бившия енергиен министър Делян Добрев, в писмо с гриф "спешно" до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев адвокатите от "Уайт енд Кейс" го предупреждават за евентуалните тежки последици от забавянето на ангажиране на експерти и определени свидетели, които да защитават българската позиция по заведеното от АСЕ дело в Париж.

Това е проява не на некомпетентност на това правителство и министър, а на умисъл, заяви Борисов в парламента. Щом не дават данните, сигурно 1 млрд. евро ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд евро от България, предположи той.

"Не им стигна, толкова пари са взели", допълни бившият премиер и каза, че ще сезира главния прокурор за бездействието на НЕК, защото има само един месец за реакция. "Ако не се отговори, България догодина ще бъде задължена с 1 млрд евро - и това при положение, че арбитражът е почти спечелен от нас", заяви Борисов, без да обясни как арбитражът е спечелен, при положение, че първите изслушвания по спора ще са следващото лято.

Лидерът на ГЕРБ ще настоява прокуратурата да направи проверка на случая, обмислял и дали да разговаря с премиера Пламен Орешарски, както и да се срещне с лидера на ДПС Лютви Местан.

В писмото, което стигнало до Борисов по "секретната поща”, се посочва още, че "този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито това на г-н Борисов, свързани с проекта "Белене”, нито е вид референдум за ядрената енергия в България". "Атомстройеспорт" просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене”, включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането.

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5166 |18.09.2013 ГЕРБ обмислят предложение на Реформаторския блок . 19| 5195 |17.09.2013 ГЕРБ: Провежда се брутална кадрова саморазправа . 72| 5627 |14.09.2013 Радан Кънев: ГЕРБ не може да е гласът на Реформаторския блок . 4| 4902 |13.09.2013 Полицая със списъка на членовете на ГЕРБ-Варна - аут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads