Реклама / Ads
46| 4116 |16.08.2021 НОВИНИ

И ГЕРБ погнаха министър Кирил Петков за канадското гражданство

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Парламентарна група на ГЕРБ-СДС внесе искане в Конституционния съд, който да установи има ли противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента на Република България Румен Радев. Вносителите на искането са депутатите Даниел Митов и Радомир Чолаков. Искането е пряко свързано с канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Министърът заяви, че преди встъпване в длъжност, той се е отказал от него.
 

"Искането е свързано с назначението на министър Кирил Петков, който се оказва с двойно гражданство. Ние имаме много въпроси – било ли е валидно това гражданство в момента на назначаването, ако да, това означава, че е нарушена Конституцията. Тя ясно казва, че хората, назначени за министри, трябва да отговарят условията. КС се е произнасяла и по други такива казуси", посочи  Даниел Митов.

 

„Незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, именно защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък могат да бъдат обявени за нищожни. И това ще доведе до щети за държавата. Кой ще поеме отговорност? Имам въпрос - президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаване на министър Петков, че той е имал двойно гражданство”, попита Митов.

 

"Това не е наша вендета срещу определен човек - става дума за спазването на законите.",  допълни още той.

 

Припомняме Ви, че първо Димитър Гърдев от "Има такъв народ" повдгина въпроса относно двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

 

Според Митов не е възможно гражданство да се откаже с „простичка молба”. „Ако с молбичка, заверена пред нотариус, можеш да се откажеш от гражданство, то с реципрочна молба означава, че можеш да получиш гражданство. Това не се прави така. Гражданство се елиминира с акт на съответното правителство”, уточни Даниел Митов, който смята, че Кирил Петков все още е с канадско гражданство.

 

"Спокойно мога да кажа, че направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя в длъжност като министър. Знаех, че съществува тази процедура. Направих този отказ в първия момент, в който бях поканен за министър. Той е нотариално заверен. " - коментира Петков относно казуса.

 

Министерството на външните работи изпрати запитване и до българското посолство в Канада по отношение на казуса, като все още се очаква отговор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14036 |16.08.2021 Войната на ГЕРБ срещу президента Радев продължава . 8| 6913 |15.08.2021 Аламанов сочи как ще се оправдава ГЕРБ за полицейския терор . 27| 4429 |15.08.2021 Радомир Чолаков: Без ГЕРБ не може да има отговорно правителство. Записите с насилието са част от дискредитиране на партията ни . 1| 3164 |15.08.2021 Зам.-министър: Не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради Covid-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads