Реклама / Ads
15| 4579 |05.05.2023 НОВИНИ

ГЕРБ скъсаха “джентълменското споразумение”. Взеха правната комисия в НС

.
Дупка в приетия от депутатите правилник за дейността на Народното събрание на практика позволи на ГЕРБ да има пълна власт върху законодателната дейност на парламента. Причината - решението комисиите да започнат работа без да има избран председател.
 

Председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ, който зае поста след сключеното “джентълменско споразумение” между Борисовата партия и ПП-ДБ, ще решава кой ще води заседания. От трибуната на парламента Желязков посочи, че  хората, които ще водят заседанията на комисиите, ще бъдат тези, които са били председатели на комисиите в 48-ото НС. В предишния парламент обаче начело на правната комисия бе Радомир Чолаков от ГЕРБ. 

 

Така на практика се къса “джентълменското споразумение”, според което ако председателят на НС е от ГЕРБ, начело на правната комисия ще е депутат от ПП-ДБ. 

Нестандартното решение комисиите да стартират работа без да имат председатели е поредното такова в рамките на настоящия парламент. Заради патовата ситуация около излъчването на правителство депутатите решиха да изчакат да се формира мнозинство за кабинет. 

 

Правилникът бе преправен със 157 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС, БСП и ИТН), 13 "против" (ПП-ДБ) и 41 "въздържал се" (ПП-ДБ). Промяната ще влезе в сила във вторник. 

 

Акад. Николай Денков поиска правната комисия да бъде изведена пред скоба и неин председател да бъде избран още сега. Той добави, че 49-ото НС може и да не излъчи кабинет, а заради липсата на мнозинство комисиите да бъдат без председатели до края на живота на този парламент. Заради това той направи редакционно предложение, според което исканата от Десислава Атанасова поправка би важала само за първото заседание на комисиите. Идеята му очаквано бе отхвърлена, предават от OFFNews.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2655 |05.05.2023 “Възраждане” няма да подкрепи правителство на ГЕРБ . 3| 3167 |05.05.2023 Политологът Петър Чолаков: Не разбирам, защо ПП-ДБ продължават с реверансите към ГЕРБ . 16| 2806 |05.05.2023 Петков: Борисов и ГЕРБ имат три варианта. Да кажат кой подкрепят . 3| 3085 |05.05.2023 Явор Божанков: Не е подъл ход, че няма да правим коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads