Реклама / Ads
7| 4891 |07.10.2021 НОВИНИ

ГЕРБ спъна изслушване на Фандъкова за назначението на Ивайло Иванов

.
Ивайло Иванов, Йорданка Фандъкова Източник: Facebook, Спаси София
С тихата подкрепа на групата на патриотите в Столичния общински съвет ГЕРБ спъна изслушването на кмета Йорданка Фандъкова след услужливото спорно назначение на бившия главен секретар Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат.
 

Предложението за изслушване на Фандъкова в настоящата сесия на СОС дойде от независимия общински съветник Борис Бонев. Преди няколко дни през Фейсбук той директно поиска оставката на столичния кмет заради скандалното назначение.

 

„Фандъкова вече мина всички граници на безочието. След задкулисното назначаване на човек лично отговорен за побоища в центъра на София, тя вече няма място нито в Общината, нито в обществения живот. Единственото легитимно нейно решение е да си подаде #ОСТАВКА! София има нужда от кмет-лидер, а не от паравани за кражби и кукли на конци!“, написаха от „Спаси София“.

 

 

Очаквано предложението на Бонев получи отпор от общинския съветник на ГЕРБ Малина Едрева, която твърди, че Бонев не познава правилника за работа на СОС и няма как да иска подобно изслушване.

 

„Не знаете и какви са процедурите. Това е назначение, което прави кметът на София в структура, която е подчинена директно на кмета. Вие давате тук една картина, която е свързана вероятно с ваши виждания какво трябва да се направи. Имаме правилник, който постановява какво трябва да се направи и какви въпроси се разглеждат в общинския съвет. Кметът на един град бива избиран със своята програма и има отговорност пред хората, които са го подкрепили да изпълнява своите ангажименти“, заяви тя.

 

От групата на „Демократична България“ в столичния парламент се обявиха против назначението на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат и го определиха като „върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер“. ОТ ДБ апелираха това назначение да бъде отменено незабавно, а „София да бъде освободена мигновено от примката на мракобесното управление на ГЕРБ“. От ДБ поискаха и оставката на кмета Фандъкова „като безмълвен проводник на прищевките на Борисов“.

 

Едрева обаче продължи със защитата: „Не приемам подобен въпрос да бъде тема на заседанието на общинския съвет“. Със 26 гласа „за“, 26 „против“ и 5 „въздържали се“, предложението не се прие. Съветниците от партията на Бойко Борисов гласуваха против, а групата на „патриотите“ – „въздържал се“.

 

По-късно стана ясно, че гражданско движение БОЕЦ, Методи Лалов и Камен Добрев организират в петък от 12.30 ч. протест пред общината. Демонстрацията е под надслов „Вън каскетите от общината“.

 

Припомняме, че Иванов бе уволнен от първия служебен кабинет на Стефан Янев заради побой на протестиращи през лятото на 2020 г. Въпреки вълната от критики, до момента, нито ГЕРБ, нито кметът Йорданка Фандъкова, нито новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментират назначението и запазват мълчание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 4473 |07.10.2021 Проф. Герджиков отсече: Аз не съм кандидатът на ГЕРБ. Не ми поставиха нито едно условие . 1| 2953 |06.10.2021 Петър Витанов: ГЕРБ не направи нищо за въглищните централи и твърдеше, че Белене е гьол . 14| 3453 |05.10.2021 ГЕРБ щели да застанат зад Панов, ако Герджиков загуби на първи тур . 12| 5124 |04.10.2021 Бабикян: Герджиков е силен кандидат, но представлява консорциум между ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads