Реклама / Ads
4| 4492 |19.02.2020 НОВИНИ

ГЕРБ въведе налог ”нощувка” за апартаментите, наемани онлайн

.
Менда Стоянова
Управляващите въведоха нова тежест - туристически данък. Това стана с поредна кръпка в Закона за туризма, гласувана окончателно днес в парламента, съобщава ”Сега”.
 

Налогът ще се събира за всяка нощувка и ще бъде в диапазона 40 - 80 стотинки на легло. Идеята е стаите, отдавани онлайн, да бъдат приравнени с еднозвездните хотели (именно за тях са посочените ставки).

 

Предложението дойде от шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. В типичния за управляващите безобразен стил на законотворчество поправката, засягаща туристическия бизнес и неговите клиенти, беше прокарана чрез Закона за независимия финансов одит - очевидно третиращ съвсем други области. Тактиката на Стоянова е прозрачна - внесена по този начин, поправката избягва неудобното за вносителите обществено обсъждане, а времето за приемането й драматично се съкращава. Дебат нямаше и в пленарната зала на парламента, докато се представяха новите текстове, ако се изключат критиките на БСП срещу порочния подход на ГЕРБ към законодателството, които депутатите на Бойко Борисов подминаха с мълчание. 

 

Собствениците, които отдават имоти на туристи онлайн, ще трябва да начисляват новия данък в цената на нощувките и да го внасят всеки месец до средата на следващия месец. Туристическите налози се определят всяка година от общинския съвет на съответното населено място, като варират в зависимост от категорията на обекта. Ако парламентът одобри проекта, всяка нощувка на турист, направил резервация онлайн, ще бъде обложена с 0.40 лв. данък в София и Пловдив, с 0.50 лв. във Варна, с 0.80 лв. в Банско. По закон отговорници за събирането на туристическия данък са общинските данъчни служби.

 

Депутати от управляващото мнозинство взеха на мушка собствениците на имоти за краткосрочно наемане на туристи от миналата година. В резултат бе въведена задължително вписване на този тип имоти в регистъра, воден от Министерството на туризма, и облагането им с годишен патентен данък, който се начислява за всяка стая (размерът му варира в страната, като в София достига 250 лв.). Менда Стоянова и колегите й донякъде отстъпиха пред критиките и се отказаха от искането за задължителна категоризация на тези обекти - уж за да облекчат собствениците откъм бюрокрация.

 

Сега депутатите са се присетили обаче, че според закона туристически данък се начислява само за категоризирани места за настаняване. И затова предлагат допълнение, че стаите, наети от туристи онлайн, се облагат като хотели и къщи за гости с категория една звезда. 

 

Малко преди това Стоянова и колегите й пробваха да порежат този дребен бизнес с друга идея - собствениците да не могат да настаняват гости в апартаментите си, ако не получат съгласието на поне половината от съседите си в блока/кооперацията. Всеки в България знае колко е трудно дори само да се свика събрание на етажната собственост с необходимия кворум и как се постига подкрепа от над 50% от присъстващите. След дъжд от критики вносителите се отказаха от този поправка.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4109 |19.02.2020 ГЕРБ: Благодарим на Мараджиев за моралния акт, но не приемаме оставката . 5| 4149 |18.02.2020 Областен координатор на ГЕРБ хвърли оставка . 4| 3999 |14.02.2020 По-строги изисквания за горенето на боклук искат от ГЕРБ . 9| 5569 |12.02.2020 Калоян Паргов: ГЕРБ влиза от криза в криза, всеки може да бъде медийно сготвен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads