Реклама / Ads
13| 5804 |02.05.2023 НОВИНИ

Гербаджии учудиха с предложение от Татово врeме: Шумен - пристанище, канал Русе-Варна

.
След като ”построиха” няколко магистрали из България, сега гербаджии обещаха Шумен да стане пристанище и да прережат лентата на канал Русе-Варна. Така ГЕРБ сложи в джоба си ”Продължаваме промяната, които обещаха преди време 4-5 моста на Дунав.
 

 

Евродепутатите Андрей Новаков, Емил Радев и кметът Иван Портних, на пресконференция в морската ни столица, най-официално обещаха канал между Русе и морския град. Идеята била одобрена на първо четене в Европейския парламент. А до Коледа трябвало да стане ясно ще бъде ли подкрепена на второ, а и от страните членки. Ако стане, каналът ще бъде строен до 2040 г. Всъщност проектът е още от времето на дълбокия социализъм, като се родее с други подобни като Софийски плавателен канал .


"Ново начало на проекта за плавателен канал Варна - Русе! Възраждането му е дело на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков, които са получили подкрепа и от други свои български колеги. Този мащабен инфраструктурен проект ще бъде революционна крачка за развитието на Варна и на Североизтока, защото ще превърне града в стратегически транспортен хъб и ще провокира много инвестиционни интереси към региона. На всички скептици бих казал: Важно е да се мисли стратегически, с поне 50 години напред. А мечтите се сбъдват, стига да се работи за тях упорито!", написа във фейсбук профила си Портних. А като пример за сбъдване на мечтите даде пътешествието до Антарктида на кораба на Морското училище "Св. Св. Кирил и Методий, който днес се завърна във Варна.

 

 

Новаков обясни, че ще се ползват поречията на Русенски лом и Бели лом, язовир „Съединение“, а Шумен, Разград, Провадия и Девня ще бъдат пристанища. Дължината на канала щяла да е 197 километра, ширината – 30 метра, дълбочината – почти пет метра. По трасето се предвиждали шлюзове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3115 |25.04.2023 Адмирал Емил Ефтимов: Стои предложението в България да има регионален координационен център на НАТО . 14| 3755 |21.04.2023 В Кремъл настъпи паника, като чуха предложението на Г-7 да се спре всякакъв износ за Русия . 6| 2804 |18.04.2023 Юристът Петър Славов: Предложението за ротация на поста председател на НС, всъщност е предаване на щафета . 14| 2612 |18.04.2023 Нинова по стъпките на Костадинов: Внася предложение за забрана на внос на зърно и слънчоглед от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads