Реклама / Ads
2| 2772 |06.05.2023 НОВИНИ

Гергьовден е!

.
На 6 май отбелязваме Гергьовден - един от най-големите български празници. Великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци в православието. На тази дата честваме и Деня на храбростта и Българската армия. Имен ден имат над 220 хил. българи.
 

Свети Георги е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.

 

Денят предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. 

 

Името Георги означава земеделец - гео (земя) и ерго (работя). Един от най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне и обредният гергьовски хляб. Добре е да има и агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, баница, винце. А млечни продукти назаем да не се дават.

С военен парад Българската армия ще отбележи своя празник. 

 

От 10:00 ч. на пл. „Княз Александър I“ в столицата ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, след което ще се проведе тържествен парад.

 

Достъп на гражданите до зоната на събитието ще бъде осигуряван от 8:30 ч. през пет пункта за проверка, организирани както следва: 


при ул. „Съборна“ и ул. „Княз Александър I“;

при ул. „Съборна“ и ул. „Леге“;

на ул. „Дякон Игнатий“ и ул. „Аксаков“ (срещу Българската банка за развитие);

при югозападния ъгъл на сградата на Народното събрание (откъм пл. „Независимост“);

при ул. „Георги Бенковски“ и бул. „Цар Освободител“.

 

Ще бъдат извършвани и проверки на граждани за непозволени предмети.


Хората ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.


За времето от 8:30 до 12:30 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства в радиус от 1000 м около зоната за сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2838 |02.05.2023 Пенсиите ще се изплащат не преди, а три дни след Гергьовден . 0| 3212 |06.05.2022 Гергьовден е! . 2| 2998 |06.05.2021 Корнелия Нинова: Бъдете храбри в мечтите и делата си. Честит Гергьовден! . 5| 3436 |06.05.2021 Гергьовден е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads