Реклама / Ads
2| 2221 |17.09.2024 НОВИНИ

Германия: Ако Украйна падне, Молдова е следващата на опашка

.
Аналена Бербок Източник: БГНЕС
Подкрепата за Украйна е ключова за оцеляването на съседна Молдова, заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".
 

„Всичко, което правим за подкрепа на Украйна, допринася за стабилизацията на Молдова“, каза Бербок. „Ясно е какво е най-голямото безпокойство на хората тук: ако Украйна бъде победена, Молдова ще бъде следващата в реда.“

Бербок беше на посещение в Кишинев за Платформата за партньорство в Молдова, заедно със своите колеги от Франция, Румъния, Полша, Нидерландия и Литва.

 

Германия, един от основните военни поддръжници на Киев в Европа, инициира платформата след руския нахлу в Украйна през 2022 г. Тя описва платформата като част от по-широките усилия за стабилизиране на икономиката на Молдова и защита от руска дезинформация. Молдова, която има румъноговорящо мнозинство и значително рускоезично малцинство, е преминавала през различни политически режими – от проруски до прозападни – след разпадането на Съветския съюз и в момента има силна западноориентирана администрация. Москва разполага войски в регион, където проруските сепаратисти се откъснаха от контрола на Кишинев в кратка война през началото на 90-те години.

 

Президентът на Молдова, Мая Санду, която обвинява Русия в опити да свали нейното правителство, заяви, че страната й все още се сблъсква със сериозни предизвикателства и призова партньорите да увеличат подкрепата си.

 

„Войната на Русия срещу Украйна, която осъдихме от първия ден, нанесе значителни щети на нашата икономика“, каза Санду. „Несигурността, причинена от войната, сериозно възпрепятства нашето икономическо развитие и ще продължи да го прави, докато конфликтът продължава.“

 

По време на срещата бяха подписани споразумения за предоставяне на Молдова над 300 милиона евро под формата на заеми и 80 милиона евро в безвъзмездни средства, съобщи правителствената пресслужба. Съюзниците също така приветстваха усилията на Молдова за присъединяване към Европейския съюз. Под ръководството на Санду, Молдова, която се намира между Украйна и Румъния – член на НАТО и ЕС, се надява да се присъедини към блока до 2030 г. Франция, Германия и Полша изразиха своята „непоколебима и постоянна подкрепа за Молдова“ в кандидатурата й за членство, според проекторезолюция, видяна от „Ройтерс“ след среща на висшите дипломати на трите страни.

 

Страните, известни като Ваймарския триъгълник, също обещаха подкрепа на молдовските въоръжени сили за защита на страната, както двустранно, така и като партньори в ЕС. През май Молдова подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с ЕС, първата страна, постигнала такова споразумение с блока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2819 |17.09.2024 "Каква естетика в това да си излишен". София в стиховете на Иван Ланджев . 5| 6703 |17.09.2024 Проф. Румен Кънчев: От кои ракети се страхува Русия? Путин не е толкова глупав да стигне до ядрено оръжие . 1| 2163 |17.09.2024 Експерт: Децата посягат към телефона в час, защото им е скучно. Трябва преустройво на образователната система . 0| 2165 |17.09.2024 Олимпийските ни медалисти от днес са почетни граждани на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads