Реклама / Ads
0| 2246 |23.04.2024 НОВИНИ

Германия арестува служител на Парламента на ЕС заради твърдения, че е шпионирал за Китай

.
Източник: БГНЕС
Германската полиция арестува сътрудник на Алтернатива за Германия (AfD), който работи в Европейския парламент, заради обвинения, че е шпионирал за Китай. Служителят, наречен от германските власти Джиан Г., работи за евродепутата Максимилиан Крах, който е водещият кандидат на AfD на изборите за Европейски парламент през юни.
 

"Джиан Г. е служител на китайска тайна служба", заяви германският прокурор в бомбастично изявление във вторник сутринта, информира "Политико".

 

"От 2019 г. той работи за германски член на Европейския парламент. През януари 2024 г. обвиняемият многократно е предавал информация за преговори и решения в Европейския парламент на клиента си от разузнавателната служба", добави прокурорът.

 

Европейските зелени побързаха да призоват за ускорена проверка в Брюксел във връзка с ареста.

 

"Автокрации като Китай и Русия активно се опитват да подкопаят нашите демокрации в Европа. Това трябва да спре. Разследването в рамките на Европейския парламент трябва да се ускори", заяви Тери Райнтке, водещ кандидат на европейските зелени. "Ние настояваме за предварителни резултати преди изборите. Последствията трябва да последват бързо. Хората, които посягат на интегритета на нашите демокрации, трябва да бъдат подведени под отговорност."

 

В понеделник германските власти арестуваха и трима души, заподозрени в предоставяне на информация за военни технологии на китайска разузнавателна служба.

Китайското посолство в Берлин отхвърли обвиненията и призова Германия "да спре да използва обвинението в шпионаж за политическо манипулиране на имиджа на Китай и за очерняне на Китай", съобщи германската обществена телевизия Deutschlandfunk.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 404 |21.05.2024 Емануил Йорданов: Знаят се купувачите на гласове, но не съм чул да има осъдени . 3| 704 |21.05.2024 Диана Русинова: Смяната на асфалта ще попречи на разследването на катастрофата с кола на НСО . 2| 1073 |21.05.2024 Руските пропагандисти свързват смъртта на иранския президент, атентата срещу Фицо и убийството на Кенеди. Защо? . 4| 1125 |21.05.2024 Защо ни е Главчев? ДАНС може директно да ни управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads