Реклама / Ads
6| 3553 |23.09.2021 НОВИНИ

Германия след ерата “Меркел”: Остават дни до изборите, а Берлин ще се събуди различен

.
Ангела Меркел
Изгледите за победа на партията на Ангела Меркел в Германия не са добри. Според социологическите проучвания с няколко процента преднина пред “Християндемократическата партия” на бившия германски канцлер са социалдемократите. Казано с други думи - идва края на една ера - ерата “Меркел”.
 

Ангела Меркел е смятана за най-влиятелната жена в Европа. 16 години заема поста канцлер на Германия и се ползва с високо обществено доверие. Днес обаче ХДС е изправена пред огромно предизвикателство - социалдемократите. И понеже изгледите за партията на Меркел не са добри, бившата канцлерка наруши обичая си и в последната си реч пред Бундестага тя застана зад кандидата на ХДС - Армин Лашет. 

 

Проучванията на общественото мнение в Германия все пак показват, че ХДС стопява преднината на СДП. Последното допитване на института Forsa показва, че алиансът на Меркел между Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) повишава подкрепата си с един процентен пункт до 22%, на три процента зад СДП и техния кандидат за канцлер Олаф Шолц. Тази преднина на социалдемократите се случва за пръв път от 15 г. 

 

Самият Шолц обаче е определян като “тефлонов кандидат”.  Германският финансов министър е оставил отпечатъци в някои доста големи скандали, но това изглежда не притеснява избирателите. 

 

През последните няколко години стана ясно, че министерството на Шолц си е затваряло очите пред една от най-големите финансови измами в страната за последното десетилетие. Освен това се твърди, че негови подчинени са пращали прокурори по следите на журналисти от Financial Times, дръзнали да разследват тъкмо този казус. Тази седмица пък Шолц бе призован пред парламентарна комисия, за да отговори на обвиненията, че звено на подопечното му министерство, което отговаря за разследването на пране на пари, на практика е възпрепятствало германското правосъдие като не е предало доказателства за подобни провинения на прокуратурата. Изслушването в парламента бе предизвикано от безпрецедентен рейд на министерството на Шолц от полицията.

 

В момента опасенията на Меркел не са никак малки. Съществува реална опасност бившата канцлерка да влезе в учебниците по история като политикът, който е предал властта в ръцете на левицата в края на своето управление. А това би било голям провал. Затова и вероятно подкрепи Лашет в последното си слово пред Бундестага. 

Меркел е един от най-ярките политически лидери в новата ни история. Кариерата и бележи възходи, но не минава никак безоблачно. 

 

Началото 

 

Политическата кариера на Ангела Меркел започва още по времето на промените в ГДР, когато през есента на 1989 г. в Източна Германия се появават нови структури. В края на тази преломна година младата тогава Меркел започва работа в новосформиралата се партия “Демократичен пробив”. Бързо се издига и така месеци по-късно става говорител на партията. На 4 август 1990 г. “Демократичен пробив” става част от ХДС. На изборите на 2 декември 1990 г. Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Хелмут Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 г. След крах на ХДС на изборите през 1998 г. формацията претърпява промени и Меркел е назначена за главен секретар. 

 

През 16 февруари 2000 г. председателя на партията Волфганг Шойбле обявява оттеглянето си от политиката и от лидерството на партията. Меркел като генерален секретар по това време се намира на една от ключовите позиции. Така на 10 април 2000 г. в Есен Меркел е избрана с 897 гласа от 935 за председател на ХДС. До 2005 година Меркел остава в опозиция.

 

От 22 ноември 2005 г. тя е първата жена федерален канцлер на Германия. А историята тепърва ще осмисля завета й.

 

Гръцката криза

 

През тежката 2011 г. всички погледи са насочени към Ангела Меркел. Немски банки държат най-голям дял от гръцкия дълг, което поставя съдбата на 11 млн. гърци в ръцете на германския канцлер. Положението продължава да се влошава, икономиката пада, падат и оценките на кредитния рейтинг. Меркел иска Гърция да остане в еврозоната - но в замяна държи да има мащабни икономически реформи. Под натиска на други лидери на ЕС, тя се съгласява на спешни мерки за спасяване на Гърция от фалит, като заявява, че "Ако еврото се срине, Европа си отива”. На извънредна среща на върха на ЕС се взима решение за 100 милиарда нови кредити и 30 милиарда допълнителни кредитни гаранции.

 

Меркел е сочена за стабилизиращия фактор в цяла Европа. Твърдата ръка на германската канцлерка обаче не действа напълно безпогрешно и тъкмо поради тази причина към нея има редица критики. Меркел понася негатив освен заради политиката си спрямо финансовите кризи в южната част на Европа и заради въпроса с бежанците. 

 

Отварянето на “вратите на Европа”

 

Бежанската криза в Европа дебне над стария континент през 2015 г. Причината се корени най-вече в събитията в Сирия, където избухва гражданска война. Милиони хора от Сирия, Афганистан, Пакистан и други арабски държави се отправят към Централна и Северна Европа. По-голямата им цел - Германия. 

 

Точно тогава германската канцлерка Ангела Меркел неочаквано заема категорична политическа позиция като отказва да затвори границите на страната. В изявление на германското правителство от 7 септември 2015 г. то изразява готовност да изразходи 6 млрд. евро за мигрантите. Позицията на Меркел е, че помощ към мигрантите отразява европейските ценности и за справянето с проблема е нужна европейска солидарност. Справянето с бежанската вълна е определено от нея като национална задача за Германия.

 

Въпреки това обаче критиките към нея са, че не е успяла да наложи хуанна общоевропейска политика по отношение на бежанците. Мнозина тогава критикуваха решението на канцлерката. Те твърдяха, че така през Балканския маршрут минават множество нерегистрирани хора. 


.
Снимка: БГНЕС

 

Меркел - покровителката на Борисов

 

Големи критики по адрес на Ангела Меркел идват от България и някои авторитетни западни медии. Близостта на бившия премиер Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ с германския канцлер неведнъж е била изтъквана от самия него като едно от върховите му политически постижения. 

 

Именно Меркел е сочена за една от причините Европейският съюз да затваря очите си за корупцията в страната. Меркел наистина е една от най-влиятелните жени в Европа, а освен това спада и към най-голямото политическо семейство в Европейския парламент - Европейската народна партия. Към нея принадлежат и депутатите на ГЕРБ и Борисов. През лятото на 2020 г., когато у нас бушуваха яростни протести срещу управлението на ГЕРБ, демонстрация се проведе и пред германското посолство, където призиви бяха отправени пряко към Ангела Меркел да отвори очите си за действията на вече бившия български премиер. 

 

Уви, това не се оказва никак лесна. Разследване на германски медии въвлече имената на Ангела Меркел и Бойко Борисов в един общ скандал с предпазни маски и облекла в разгара на пандемията, предназначени за германските граждани.

 

Сделката е определена като “странна”, а за нея се е застъпила лично бившата канцлерка. Бундестагът подписва договори за относително малки доставки. Хасковската фирма за дамско бельо „Венера Стайл“ доставила 200 000 маски за 246 000 евро. Други две неназовани фирми доставили 11 000 предпазни облекла за 341 000 евро. Германското издание “Шпигел” посочва в разследването си, че през април 2020 година самата България спешно се нуждае от маски и за известно време дори е наложена забрана за износа им, което поражда много въпроси за сключването на сделката тъкмо в онзи период. Освен това от германска страна сделката се ползва с висок приоритет по неясни причини заради личната ангажираност на Меркел и министъра на отбраната.

 

В разследването са проследени всички фази на сделката, а авторите твърдят, че произведените в България предпазни маски и защитни облекла не отговаряли на очакванията и стандартите на Бундесвера. Затова договорените количества, плюс една допълнителна доставка на предпазни облекла и шлемове за 156 000 евро, навярно и до днес си стоят неизползвани в складовете на Бундесвера.

 

Трудно може да се обхванат 16 г. кариера на върха на световната политическа сцена. Цяло поколение израства докато Ангела Меркел е канцлер на Германия. Въпреки грешките си, тя ще остане в историята като една от най-влиятелните жени в политиката. Дали това ерата “Меркел” ще завърши с победа на ХДС или партията на бившата германска канцлерка ще претърпи крах след оттеглянето й, предстои да видим в близките няколко дни. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3121 |23.09.2021 Министър Стоилов: Наследникът на Лозан Панов трябва да отстоява независимостта на съда . 17| 7547 |22.09.2021 Д-р Гълъбова: В България последните месеци се видя, че много хора хич не са били независими . 0| 3122 |22.09.2021 Илияна Йотова очаква по-добър диалог между партиите след изборите . 6| 5163 |21.09.2021 Димитър Ганев предрече комфорт за БСП в следващия парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads