Реклама / Ads
25| 3856 |15.06.2023 НОВИНИ

Германският Бундестаг призна македонския език, култура и идентичност

.
Германският Бундестаг
Германският Бундестаг признава македонския език, култура и идентичност, които с членството ще обогатят допълнително Европейския съюз - това се казва в резолюцията, която се очаква да бъде гласувана от германските депутати тази вечер.
 

На пет страници и с 13 точки в документа, озаглавен „Активна подкрепа за Македония по пътя към ЕС“, се посочва, че 2023 г. е ключова за страната, а Германия е ангажирана с перспективата за европейска интеграция на Македония и я подкрепя силно пътя към пълноправното членство. Посочва се, че двете страни имат отлично двустранно и икономическо сътрудничество и се оценява, че влизането на Македония в Съюза ще бъде от голяма полза и ще има положителен ефект върху региона.

 

Присъединяването на Македония към ЕС е в интерес и на двете страни. Успешният път към присъединяване към ЕС ще има широкообхватен символичен ефект за целия регион. Германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. Европейците се характеризират с голямо разнообразие от езици и култури. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие. Европейският съюз вижда опазването на това богатство като една от най-важните си задачи. – сочи Резолюцията на германския Бундестаг.

Документът изисква присъединяването на Северна Македония и други страни от Западните Балкани към ЕС да бъде недвусмислено, надеждно и подкрепено от осезаем напредък. В текста Бундестагът призовава правителството и опозицията в страната да направят конституционни промени, за да продължат по пътя на европейската интеграция, и приветства усилията на двете правителства в Северна Македония и България за укрепване на сътрудничеството. Освен това, в допълнение към насърчаването на страната да направи конституционни промени, България също е призована да се въздържа от налагане на допълнителни условия на страната.

 

Според компромиса, постигнат от Съвета на ЕС със Северна Македония през лятото на 2022 г., всички по-нататъшни стъпки към интеграция изискват конституционна поправка, която да позволи влизането на българската етническа общност, в допълнение към другите общности, вече изброени в Конституцията на Македония , което изисква мнозинство от две трети в парламента. Германският Бундестаг смята, че трябва да се положат всички усилия за бързо намиране на решение за създаване на условия за следващата стъпка в процеса на присъединяване. – Резолюция на германския Бундестаг.

 

В резолюцията се посочва още, че правителството и опозицията в страната носят голяма отговорност за поддържането на социалния мир и продължаването на курса на демократични реформи. Посочва се още, че страната трябва да продължи борбата с корупцията и организираната престъпност, като ключови в това отношение са реформите в съдебната система и администрацията. Резолюцията на германския Бундестаг, според изявленията на шефа на дипломацията Османи, трябва да бъде част от повече подобни документи от страните членки на съюза, като подобна стъпка се очаква и от САЩ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3370 |14.06.2023 Христо Иванов призна: Назначенията в администрацията създават напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ . 7| 4133 |09.06.2023 Бившият министър Иван Шишков призна за раздадени 4 млрд. лв. в края на мандата, но било от полза . 1| 2776 |23.05.2023 Морски пехотинци на източния фронт получиха признание от Зеленски и обещание за нови оръжия . 7| 3233 |19.05.2023 Нели Куцкова: Гешев призна, че крие срамни тайни. Това е големият ни проблем. Предстоят грозни сцени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads