Реклама / Ads
3| 5475 |18.04.2018 НОВИНИ

За Гешев Антон Тодоров е кибик, а медиите не намесили световното еврейство

.
Източник: БГНЕС
Ролята на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров е на кибик. Така шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни как така Тодоров се оказал на мястото на ареста на Десислава Иванчева и нейната заместничка пред Спортната палата в столицата. Припомняме ви, че гербаджийският активист първи информира за акцията през фейсбука си, което наведе на мисълта, че всичко е било предварително режисирано.
 

Гешев даде обяснения за ареста, което предизвика още съмнения и въпроси. Ето какво каза той:  Десислава Иванчева, заместничката й, както и посредник при подкупа, са задържани и обвинени за вземане на рушвет в особено големи размери по изключително тежкия чл. 302а от НК, който предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 г., конфискация на част или цялото имущество и лишаване от права.

 

Днес разследващите в лицето на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заявиха, че инвеститор с интереси в район "Младост" бил изнудван от кметицата с по 20 евро за всеки квадратен метър от планираните от него строежи с 49 000 кв. м разгърната площ. Така сумата става около милион. Обаче след преговори, продължили месеци наред, му било "свалено" на 500 000 евро общо за 4-те му проекта в района. 250 000 била сумата само за първия му проект. Договорили се на 3 вноски при определени фази.

 

Заслужава да се отбележи, че той имал разрешителни за строеж за тях. Става въпрос само за т. нар. Съобщение до заинтересованите лица, което зависи от местната администрация и за което мотаели човека. Така започнали да се свързват с него и да го "изнудват" - макар че такава квалификация в обвинението няма, а Иван Гешев каза, че го използва в житейския, а не в правния смисъл.

 

Предприемачът обаче бил носител на друг манталитет, защото е работил дълги години в чужбина. И затова не само се свързал с КОНПИ, на която се доверил, а дори й дал парите, защото новата агенция нямала средства за такива операции, допэлни сюжетът  Пламен Георгиев, шеф на структурата. Той дори предложи чрез закон да се учреди такава каса за бъдещи операции.

 

Тайно разследване течало още лятото на 2017 г., а досъдебното производство е от февруари, каза още Гешев.

 

Над 100 души са участвали в разследването, чакали са 20 дни срещата на Иванчева с посредника. През това време изнудваният бизнесмен дошъл със 70 хиляди евро, които предал на въпросния бивш кмет посредник на ъгъла на "Гурко" и "Раковски". После посредникът се срещнал в кафенето, известно като "Кристал", с Иванчева и Петрова. Предал парите, като си оставил 14 хил. евро, т.е. - 20% за свършената работа.

 

Минути след това посредникът е задържан пред Народния театър. Преди това той информирал по телефона строителния предприемач, че всичко е тип-топ и вче ожел да строи каквото си иска.

 

След това двете дами потеглят по ул. "Славянска", завили по бул. "В. Левски" в посока Попа и така се стигнало до задържането вчера, малко преди 13 часа, точно пред Министерството на младежта и спорта.

 

Автомобилът е на районната администрация. Както е известно, двете бяха държани в продължение на часове на тротоара пред Спортната палата, след което бяха вкарани в сградата заради дъжда. Чак в 23:30 часа те са отведени в ареста за 24 часа.

 

Неофициално някои медии съобщиха, че в автомобила са открити между 50 и 70 хиляди евро. Реално сумата при двете дами е била 56 хиляди евро. А прокурор Гешев сподели с видимо задоволство, че и тримата участници "светят като коледни елхи" - последното е, когато след спецоперации с белязани банкноти и после под определена светлина човекът, който ги е пипал, "свети" - това е и процесуално доказателство по НПК пред съда.

 

Разследващите демонстративно броиха банкноти в евро пред събралите се журналисти. Самата Иванчева определи всичко като "клопка".

 

Първо Иванчева и колежката й са спрени и изведени от колата. "Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон - не е в багажника, както писахте, а на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства - каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората. Пак щяха да кажат, че те са много добри и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес... Собственикът на колата е хубаво да присъства", продължи прокурорът.

 

След това се започва от следователи оглед на колата, което е процедура по НПК. "Защото, ако не бяхме го направили по този начин – после делото "пада", каза Гешев.

 

Така първо парите са намерени в колата, след това описани. И понеже са били описани и първоначално преди операцията - трябва да бъдат вписани отново банкнота по банкнота, номер по номер. "Включително трябват проби от вратите на колите, проби от банкнотите...", обясни Гешев.

 

Междувременно на едната от двете й станало лошо и викали линейка. Чак към 18 ч. двете дами са вкарани в сградата на Министерството на спорта и там са започнали - в присъствието на вещи лица от същия пол, лични обиски и за натривки на ръцете. Тази процедура също е отнела няколко часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6021 |06.04.2018 Митрополит Антоний носи Благодатния огън в България и Македония . 6| 5850 |26.03.2018 Антон Кутев: Външната ни политика е най-беззъбата, която съм виждал . 0| 5238 |18.03.2018 Пучдемон: Възможност за Каталуния е швейцарския кантонен модел . 3| 6687 |07.03.2018 Антон Станков: Ако бях на мястото на д-р Димитров, щях да направя същото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads