Реклама / Ads
16| 3323 |02.06.2023 НОВИНИ

Гешев официално поиска имунитета на Борисов заради БарселонаГейт

.
Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов като депутат. Обвинител №1 внесе молбата в Народното събрание по предложение на Софийската градска прокуратура. След като лидерът на ГЕРБ отказа сам да свали имунитета си, въпросът трябва да бъде разгледан в пленарна зала и гласуван от депутатите. Към този момент категорични заявки, че ще подкрепят такова искане са дали БСП и ИТН.
 

Това е поредното развитие по скандала с къщата в Барселона, който замеси името на  лидера на ГЕРБ в схема за пране на пари. Години наред не бе ясно какво точно се случва и работи ли прокуратурата по разследването, но след предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и разгоралята се война между него и Борислав Сарафов се заговори, че обвинител №1 умишлено държи на трупчета делото по БарселонаГейт. Сарафов освен това заяви, че с него се е свързал човек, който му е казал, че разследването трябва да бъде прекратено. 

 

Междувременно от прокуратурата отрекоха тези обвинения. За да подкрепят казаното публикуваха и прессъобщение, в която обясниха, че по казуса се работи активно и се превеждат чуждестранни документи. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе привикан на разпит.

 

Къщата в Барселона, която попадна в епицентъра на огромния скандал заедно с Борисов, бе обитавана от моделката Борислава Йовчева, за която се твърди, че има дете именно от лидера на ГЕРБ. Самият той е отричал многократно.


Разпитани по случая бяха бизнесменът Александър Сталийски, сочен за един от най-близките хора до лидера на ГЕРБ, бившият шеф на “Лукойл” Валентин Златев, както и манекенката Ивайла Бакалова. 

По делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител, се посочва в предложението на наблюдаващия прокурор от СГП.


Съгласно Конституцията възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5744 |02.06.2023 Съдия Нели Куцкова за отстраняването на Гешев: Дали сме способни да унищожим всички глави на Хидрата? . 3| 3374 |01.06.2023 Зарков: Гешев може да пита КС колкото си иска, но… . 0| 2652 |01.06.2023 В понеделник ВСС изслушва Сарафов, Тодоров и израелския експерт за отстраняването на Гешев . 9| 2707 |01.06.2023 Гешев се отказва от имунитета на Делян Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads