Реклама / Ads
9| 3931 |25.08.2021 НОВИНИ

Гешев се ската. Заместник ще представя доклада за Бюрото за защита

.
Главният прокурор Иван Гешев няма да се яви пред правната комисия, за да представи доклада за дейността на Бюрото за защита на свидетелите. Вместо това прати свой заместник, който да отговаря на въпросите на депутатите.
 

Новината обяви председателят на комисията по конституционни и правни въпроси в 46-тия парламент Андрей Михайлов. Думите му идват часове преди старта на заседанието, в чийто дневен ред е включено разглеждането на въпросния доклад. 

 

Обвинител №1 миналата седмица изненадващо се появи на изслушване в правната комисия, след като прекрати отпуската си. Отговаря на въпроси близо 3 часа, а темата бе побоят на протестиращи зад колоните на Министерския съвет. Гешев обаче не отговори конкретно на нито един въпрос и се позова на това, че няма право да изнася информация за конкретни дела. 

 

Няколко дни по-късно Гешев оспори в Конституционния съд възможността да бъде викан в парламентарната комисия. Става дума за разпоредба в правилника за дейността на парламента, в която се предвижда най-малко веднъж на три месеца обвинител №1 да бъде канен на обсъждане в правната комисия по теми, свързани с работата на прокуратурата. 

 

Според главния прокурор компетентността на Народното събрание по отношение на съдебната власт, в частност на прокуратурата, е точно определена по Конституция и е ограничена до изслушване и приемане на годишния доклад на главния прокурор и на други обобщени и аналитични доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

 

“Законосъобразно е главният прокурор да определи някои от неговите заместници да дойде. Така или иначе самият доклад, който е за дейността на бюрото, е подписан от зам.-главен прокурор. Най-вероятно той отговаря за дейността на това бюро", заяви пред журналисти Андрей Михайлов.

 

Докладът за дейността на Бюрото за защита на свидетелите бе внесен, след като стана ясно, че за последната година в програмата не е било включено нито едно лица, но междувременно бюджетът на Бюрото е нараснал значително. Освен това изключително спорен е факта, че звеното е на пряко подчинение на главния прокурор. Няколко партии поискаха то да премине към Министерството на правосъдието, защото иначе прокуратурата разполага с полицейски орган, което противоречи на принципа за разделение на властите. Бюрото за защита на свидетелите е наричано “преторианска гвардия на главния прокурор”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3237 |25.08.2021 Комисията по ревизия изслушва „Автомагистрали”. Правна комисия разглежда доклада на Гешев за Бюрото за защита . 11| 3937 |23.08.2021 Гешев атакува пред КС правото на депутатите да го викат в НС . 13| 6826 |22.08.2021 Андрей Михайлов, ИТН: ”Не смейте да ме викате повече” - това ни каза Иван Гешев . 32| 28034 |20.08.2021 Al Jazeera с филм за България, Борисов, Гешев и корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads