Реклама / Ads
18| 8188 |08.01.2016 НОВИНИ

Д. Гяуров към ДАНС: Има ли за България опасност от откъсване на територии и население?

.
Димо Гяуров
Ако дори частица от това е вярно - че за България има опасност от откъсване на територии и население, такъв черен сценарий, то от ДАНС трябва да излязат и обяснят има ли такова нещо или няма или да предприемат съответните действия. Това мнение изрази в ефира на БНР бившият директор на националното разузнаване Димо Гяуров.
 
Подобни твърдения според него създават обществено напрежение и проблеми в отношенията ни с република Турция.

Относно широкообсъжданото пребиваване на Лютви Местан в турското посолство, Гяуров коментира, че не е редно който и да е политик да демонстрира близки връзки отвъд допустимото с което и да е посолство. Отделен е въпросът, свързан със сигурността на господин Местан. Склонен съм да вярвам, че някой е провел операция по сплашването му. У нас за съжаление охраняването на важните лица е част от създаването на публичния имидж, то е демонстрация, каза той.

Това според Гяуров повдига въпроса кой точно има такова внимание върху службите, за да може да си играе с такива демонстрации.

Новият закон легализира едно статукво. Нищо повече. Той не дава отговор на въпроса кой на какво основание определя нивото на заплаха към дадено лице, каза бившият разузнавач номер едно.

Димо Гяуров подчерта още, че законът не е прозрачен и няколко души, позовавайки се на служебната тайна и без да обясняват на обществото, могат да решават охраната на дадено лице.

Неназоваването на т.нар. посредник от господин Местан може да издава страх, каза още Гяуров в анализа си на вчерашното изявление на отстранения лидер на ДПС. По думите му, би могло конкретен финансов интерес да е повод и действителна причина за отстраняването на Лютви Местан. Би могло да е бъдещето на „Южен поток". Не изключвам на базата на конфликта между Русия и Турция някой в ръководството на ДПС да е решил, че този проект може да бъде възобновен и да потърси в това собствения си интерес, допълни той.

Димо Гяуров каза още, че от проекта в първоначалния му вид, какъвто е бил, България е щяла да загуби, защото това е сериозна инвестиция без гаранция за приходи.

Ако проектът се реализира в нова форма с гаранции за страната ни, то тогава и аз не бих имал нищо против подобен проект, посочи той.

Според бившия директо на Националната разузнавателна служба, има сценарий за преопаковането на ДПС и връщането му през парадната порта на властта.

 







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5191 |07.01.2016 Джакпотът в САЩ - 700 млн.$, в България-3,45 млн. лева . 1| 4200 |06.01.2016 Студ и лед сковаха България . 3| 4422 |06.01.2016 СЕМ сезира британския регулатор за скандалния филм за България на „Ал Джазира” . 17| 5311 |06.01.2016 Миков: България ще продължи да умира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads