Реклама / Ads
0| 3004 |08.06.2022 НОВИНИ

Гьоков: Предвидено е да се реформират всички домове за стари хора

.
Георги Гьоков Източник: БГНЕС
Предвидено е да се реформират всички 82 дома за стари хора с близо 190 млн. лева. Общините ще могат да кандидатстват за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, като разработят инвестиционни проекти. Дори да закъснеем, не го смятам за фатално. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на заседание на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.
 

Не знам в момента да има в държавния бюджет или в бюджета на Министерството на труда и социалната политика средства за ремонти в тези домове. Ремонтът ще се случи с налични средства по Плана, допълни Гьоков. 

 

Трябва да разширим състава на Изпълнителна агенцията " Главна инспекция на труда" с около 200 човека заради засилване контрола по трудовото законодателство, отбеляза още министърът. Финансовият министър е категоричен, че пари ще се дават само срещу реформи, но в случая реформи не означава съкращаване на хора, коментира социалният министър. По думите на Гьоков се подготвя устройствен правилник, като се преценява всяко звено с каква натовареност е и как работят служителите. 

 

Към момента индивидуалната пенсия се осъвременява с 10 процента и към тази пенсия се прибавят 60 лева. Към вече получената пенсия се прибавят и компенсационните добавки за разликите между декемврийската и януарската пенсия, уточни Гьоков. По думите му универсалната добавка не принадлежи на пенсията, защото не е част от формулата. Когато говорим за подпомагане, то се дава по определен критерий, допълни той. 

 

Увеличават се приходите в Държавното обществено осигуряване, като търсим ефект в повишаване на събираемостта чрез борба с недекларирания труд. В България през последните години пенсиите се финансират с всичко, събрано в държавния бюджет. Сега ще се финансират с повишената събираемост, уточни Гьоков, цитиран от БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2992 |05.06.2022 Георги Гьоков: Спазваме ли коалиционното споразумение, коалицията ще има дълъг живот . 0| 3059 |02.06.2022 Георги Гьоков: По всяка вероятност тази година няма да има второ увеличение на минималната работна заплата . 0| 4418 |15.05.2022 Министър Гьоков: Обсъждаме увеличение на минималната заплата и пенсиите от 1 юли . 0| 3233 |11.05.2022 Министър Гьоков: Предстои актуализация на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads