Реклама / Ads
3| 2371 |22.10.2024 НОВИНИ

Главният прокурор на Украйна Андрей Костин подаде оставка

.
Андрей Костин
Главният прокурор на Украйна Андрей Костин подаде оставка след разкрития за фалшиви инвалидности сред прокурори, като обяви решението си на фона на мащабно вътрешно разследване за злоупотреби в прокуратурата.
 

Главният прокурор на Украйна Андрей Костин подаде оставка на фона на скандал с фалшиви инвалидности сред прокурори, съобщиха от кабинета му.

 

„Днес президентът на Украйна свика заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, посветено на неморалната ситуация с фалшива инвалидност на държавни служители. В прокуратурата на Украйна са установени множество случаи на злоупотреби“, заяви Костин в изявление, цитирано от Би Би Си.

 

Той благодари на президента и Върховната Рада за доверието, но сметна за правилно да обяви своето освобождаване от длъжност в тази ситуация. По-рано същия ден Костин представи първите резултати от вътрешно разследване на случаи на инвалидност сред прокурорите, като посочи, че в Хмелницка област 61 прокурори са регистрирани като лица с увреждания. Той подчерта, че е важно да се установи при какви обстоятелства те са получили този статус, като призова всички, за които има съмнения, доброволно да се подложат на повторен преглед.

 

„Мащабното вътрешно разследване обхваща не само прокурорите в Хмелницки, но и всички нива на прокуратурата, включително Главната прокуратура, и е от решаващо значение за цялата система“, се казва в официалното съобщение.

 

Назначаването и освобождаването на главния прокурор в Украйна се извършва от президента със съгласието на Върховната Рада. Тъй като парламентът не заседава тази седмица, Костин ще продължи да изпълнява длъжността си още известно време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2464 |22.10.2024 Проф. Владимир Чуков за Близкият изток: Страх ме е, че сме тръгнали към дълга, перманентна и изтощителна война . 8| 7431 |22.10.2024 АЕЖ: Атаките срещу журналисти са атаки срещу цялото общество и срещу демокрацията . 4| 2533 |22.10.2024 Николай Кокинов: Аз си седя при жена си и не ходя при джуджета и снежанки . 8| 14170 |22.10.2024 Любомир Жечев за ФрогНюз: “Исторически парк” направиха всичко филмът да не види бял свят - опити да ме сплашат, нотариални заплахи 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads