Реклама / Ads
2| 2502 |06.08.2024 НОВИНИ

Гневни протести заради безводие в Централна Бългярия

.
Безводие
Жестоките проблеми с безводието, ескалиращи през летата, вадят вече от седмица на протести хора от различни селища в Централна България. Негодуват жители от районите на Свищов, Павликени, Горна Оряховица, Търговище, стягат се демонстрации и в област Плевен. Някъде чешмите са тотално сухи, другаде е въведен режим, има и случаи на замърсена вода. Има села с обявено безсрочно бедствено положение.
 

Протестите са щафетни, с автоколони, хората отправят заплахи за гражданско неподчинение - но тъй като става дума за "селски проблеми", не винаги случващото се успява да "пробие" националния информационе.

 

Причините за безводието са хем различни, хем тривиални - изчерпани източници при засушаването, старата канализация губи вода при преноса, обещават се ремонти, но нищо не се случва. "Как се живее в такива условия?!", питат гневно хората и настояват за свещеното право на вода.

 

Конкретно днес протестираха жители на старопланинското село Майско. Те отидоха в общинския център Елена, поискаха да влязат в общинската администрация. Не им бе позволено и блокираха близка улица. "Вече 11 години нямаме вода. Никой не ни обръща внимание. Нямаме грам за пиене. На три-четири дена имаме, но тече като игла, като конец. Всеки застава с кофата и чака. Живот в жажда и лъжа“ - така звучи яростта на хората, изразена пред микрофоните на БНР.

 

А Майско не е обезлюдено село. Има дори детска градина. Какви са условията за малчуганите при безводие е реторичен въпрос. Днес хората заплашиха да не пуснат на 15 септември децата си на училище, също и да не гласуват на следващите избори.

 

Като реакция на повсеместното напрежение днес областният управител на Велико Търново Ивайло Здравко се срещна с шефа на ВиК „Йовковци“ Илиян Илиев. Не стана ясно какви най-спешни мерки се предприемат за бедстващите, съобщи БНР.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3176 |06.08.2024 Путин пак с чистка във военно министерство заради провала в Украйна, дава средства от МО на ФСБ . 3| 19322 |06.08.2024 Турция пак преразглежда системата all inclusive, ще засегне милиони туристи . 7| 2947 |06.08.2024 Откриха крокодил в шахта в столичен квартал . 9| 2644 |06.08.2024 Петър Чобанов може да приеме да е служебен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads