Реклама / Ads
11| 5980 |14.08.2012 НОВИНИ

Големият брат вижда всичко...

.
Самолетчета с видеонаблюдение ще кръжат над главите ни денонощно. Европейската комисия разработва проект за тотален полицейски контрол в населените места.
 

Програмата се нарича ИНДЕКТ и се разработва от 9 държави, начело с Полша в университета в Краков и полското МВР. Тя предвижда летящи камери да пазят големите европейски градове от 2014 г. от терористични атаки и обикновени престъпници.

Идеята е видеотехниката да се монтира на безпилотни самолетчета, които кръжат над населеното място. Те ще са на подчинение на полицията. Компютърна програма ще отчита и докладва кое поведение е съмнително. След това полицай ще решава кой да бъде задържан. Същото наблюдение ще се прави и от стационарни камери.

Проектът струва 14 млн. евро. Той е стартирал като секретен, но още през 2009 г. британският в. "Дейли телеграф" сигнализира за новия Биг брадър и така прикова вниманието на Анонимните. Протестите се развихриха още повече, след като в неделя в. "Сънди мейл" писа, че ЕК дава 260 млн. евро по проекта "Юросур". Той предвижда охраняване на средиземноморското крайбрежие от самолети с камери, съобщава „Труд”.

Разчита се на вграден алгоритъм за анализ на промени в скоростта на движение. Камерата може да засече кога някой човек изведнъж хуква да бяга и да го проследи до определено разстояние. Машината засича и реакцията на останалите граждани. Ако друг се хвърли да го преследва например, системата докладва в полицията за възможен грабеж. Тя усъвършенства разпознаването на лица на престъпници от полицейските бази данни. Може да засича изоставени багажи на летищата или на големи обществени места. Сканира номера, марката и цвета на колите. За да се предпазят от манипулация самите видеоклипове, учените са разработили специален воден знак, който показва дали записът е манипулиран.

Протестите в интернет и недоволството на форумците вече са факт. Българските Анонимни също се включиха, още повече че в проекта участва нашият Технически университет.

Има хора, които не приемат, че ще бъдат следени без тяхно съгласие. Също, че по неясни критерии полицейски служител ще ги обявява за съмнителни. В проекта, според Анонимните, има дори идея на нарочения гражданин да бъдат следени и социалните контакти в интернет.
"Разполагат с всичките ни лични данни и колкото "по-нередовен" начин на живот водим, толкова по-голям е рискът да попаднем в графата "съмнителни", твърдят във форумите Анонимните. Първият протест на Анонимните в България беше на 9 август с призив във фейсбук - "Ние спряхме PIPA, SOPA, ACTA и CISPA. И INDECT ще бъде спрян!".

Безпилотни самолети с дистанционно управление снимаха с видеокамери над олимпийския стадион в Лондон церемониите по откриване и закриване на игрите. Така наречените дрони за видеонаблюдение бяха една от многобройните мерки за безопасност на най-голямото спортно събитие на годината, пише в. “Гардиън”. Изданието посочва, че безмоторните дрони са добре познати и на британската армия от военните операции в Афганистан. Освен да наблюдават за опасност от въздуха, машините на военните пускат и бомби.

В България безпилотен самолет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” наблюдаваше за оцелели работници след взрива на складове за боеприпаси край Петолъчката на 5 юни. Машинката извърши рискован полет от 50 м височина, но силен вятър я разби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11436 |30.07.2012 Бияч на "братя Галеви" нападна жена в Дупница, троши колата й . 9| 5980 |17.07.2012 Обрат: Пенгезов защити Цветанов . 9| 9411 |02.07.2012 20 години затвор за Съби Циганина и брат му заради разстрел с калашник . 35| 9405 |02.07.2012 Гала ще гони братя Халваджиян, както МВР братя Галеви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads